Pomidorowy zawrót głowy

pomidory

Pomidor to jeden z najpopularniejszych produktów w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie smak wielu potraw bez czerwonego dodatku, są smaczne i zdrowe, jednak na tym nie kończy się lista zachęcająca do ich spożywania. Mają w sobie szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. Szczególnie istotny jest fakt, że ich spożywanie może skutecznie chronić nas przed chorobami nowotworowymi lub wspomagać walkę z nimi.

Właściwości zdrowotne pomidorów

1. Zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Zawarta w pomidorach witamina A i C zapobiega mutacjom oraz uszkodzeniom w DNA zmniejszając tym samym możliwość zachorowania na raka żołądka, trzustki, jamy ustnej, krtani, piersi, płuc, szyjki macicy, pęcherza moczowego i przełyku. Podobne działanie ma zawarty w nich likopen, łatwiej przyswajalny w pomidorach przetworzonych.

2. Opóźniają starzenie.

Aby spowolnić proces starzenia, należy wzbogacić swoją dietę o produkty bogate w antyoksydanty. Pomidory mają ich spore zasoby. Zawierają również cenny barwnik – likopen, który prócz dbania o jak najdłuższe utrzymanie młodego wyglądu skóry neutralizuje też wolne rodniki.

3. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Pozytywnie na pracę mięśnia sercowego wpływa zawarty w pomidorach potas, który zwiększa wydalanie sodu przez nerki oraz obniża ciśnienie tętnicze. Z kolei likopen powoduje wolniejsze odkładanie się płytek miażdżycowych i zapobiega utlenianiu frakcji LDL cholesterolu, a witamina C usprawnia jego metabolizm.

4. Poprawiają kondycję i wygląd skóry.

Aby cieszyć się gęstością oraz sprężystością skóry, warto spożywać pomidory, które zmniejszają głębokość zmarszczek i szorstkość cery. Witamina A stymuluje regenerację naskórka i pobudza syntezę kolagenu, natomiast witamina C stymuluje wytwarzanie kolagenu i usprawnia jego syntezę.

5. Odpowiednie w diecie cukrzyków.

Pomidory mają niski indeks glikemiczy, IG pomidora to 30. Tylko ketchup diabetycy powinni stosować bardzo ostrożnie, gdyż jego IG to aż 55.

6. Korzystnie wpływają na zdrowie oczu.

Likopen, dzięki swym zdolnościom do odnawiania innych przeciwutleniaczy, wspomaga ochronę oczów przed chorobami, które wywołują wolne rodniki. Witamina C przeciwdziała zaćmie starczej, a witamina A zapobiega wystąpieniu kurzej ślepoty.

7. Poprawiają samopoczucie.

Zawarty w pomidorach magnez poprawia jakość snu, przywraca równowagę psychiczną a także redukuje stres. Tyrozyna poprawia nastrój, ma działanie antydepresyjne, zwiększa odporność na stres i usuwa zmęczenie psychiczne. Potas natomiast jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Pomidory – składniki odżywcze

W pomidorach znajduje się mnóstwo minerałów i witamin, wśród nich wymienić można: mangan i cynk, biotynę, kwas foliowy, wapń, fosfor, błonnik, miedź, żelazo i sód oraz witaminy C, K, E, B1, B2, B3, B6. 

Pomidory w kuchni

Te czerwone kule to jedno z niewielu warzyw na rynku, które ma tak szerokie zastosowanie w kuchni. Pomidory możemy spożywać na surowo, gotowane, w formie przecierów, koncentratów, zup, sosów czy ketchupów. Dobrze komponują się z zupami, pizzami, zapiekankami, kanapkami, serami, bazylią i awokado. Ponadto świetnie nadają się także do przetwarzania. Wariantów jest co niemiara i ciężko już wyobrazić sobie smakowite potrawy bez dodatku pomidorów.

Podział pomidorów

Chociaż pomidor kojarzy nam się z czerwoną barwą, spotkać można również zielone i żółte. Ich zieloną odmianę należy spożywać ostrożnie, gdyż mają znacznie mniej substancji odżywczych a więcej tomatyny, która nie wpływa korzystnie na nasz organizm.

Rodzaje pomidorów

  • karłowate – mają intensywny zapach i smak,
  • bycze lub bawole serca – charakteryzują się twardym miąższem oraz podłużnym kształtem,
  • koktajlowe – idealne do dekoracji,
  • malinowe – o największej zawartości soku,
  • okrągłe gruntowe – to właśnie tę odmianę spotykamy najczęściej w sklepach.

Pomidory dla wszystkich?

Czy to jedno z najpopularniejszych warzyw mogą spożywać wszyscy? Okazuje się, że jest grupa osób, które powinny szczególnie uważać i ograniczyć spożywanie pomidorów. To osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową a także zmagające się ze zgagą. Warto też wiedzieć, że pomidory mogą uczulać, dlatego do diety dziecka należy wprowadzać je stopniowo.

 

Agnieszka Miśkowiec