Selen to jeden z najważniejszych mikroelementów, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Wspiera nas w walce z nowotworami, opóźnia procesy starzenia, zapobiega chorobom układu krążenia, układu nerwowego i immunologicznego. Warto zapewnić jego właściwy poziom w organizmie.
Jakie są główne funkcje selenu?
- jest bardzo silnym antyoksydantem – we współpracy z witaminą E ochrania komórki, błony komórkowe, mitochondrialne, a także DNA przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników,
- dzięki działaniu antyutleniającemu opóźnia procesy starzenia, utrzymuje elastyczność tkanek, pomaga dłużej zachować młody wygląd,
- bierze udział w syntezie białek oraz powstawaniu glutationu, który chroni komórki przed oddziaływaniem wolnych rodników i substancji toksycznych,
- przeciwdziała hemolizie krwinek czerwonych,
- ochrania organizm przed nowotworami, obniża ryzyko zachorowania szczególnie na nowotwór sutka i jelita grubego, a dzięki swojemu działaniu neutralizującemu alfatoksyny chroni przed nowotworami mogącymi być ich następstwem,
- zapobiega wielu chorobom, między innymi chorobie niedokrwiennej serca, problemom z krążeniem mózgowym oraz innym chorobom układu krążenia, a także zaćmie, chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz niektórym chorobom układu oddechowego,
- przeciwdziała stłuszczeniu wątroby,
- pomaga w skutecznym odtruwaniu organizmu z substancji toksycznych i metali ciężkich, takich jak: rtęć, arsen czy kadm,
- wpływa korzystnie na odporność, poprawia nastrój i sprawność umysłową, szczególnie u seniorów,
- łagodzi przykre dolegliwości związane z menopauzą, np. uderzenia gorąca.
Selen – skutki niedoboru
Podstawowymi skutkami niedostatecznej ilości selenu w naszym organizmie może być większe ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, schorzenia układu krążenia czy problemy z płodnością i aktywnością seksualną.
Selen – skutki nadmiaru
Nadmierna ilość spożywanego selenu może prowadzić do kłopotów z nastrojem, nadmiernej drażliwości, wypadania włosów czy stanów zapalnych skóry.
Najlepsze źródła selenu
Naturalnymi źródłami selenu są między innymi: kiełki zbożowe (szczególnie pszenicy) i produkty zbożowe, otręby, ryby i owoce morza (tuńczyk, ostrygi), jajka, podroby, orzechy (szczególnie brazylijskie), sezam, brokuły, pomidory, cebula, czosnek.
Zapotrzebowanie dzienne na selen nie zostało ściśle określone, uznaje się jednak, że optymalna dzienna dawka dla kobiet wynosi 45-55 µg, natomiast dla mężczyzn 50-70 µg.
Naturalne produkty żywnościowe zaspokajają zapotrzebowanie człowieka na selen, w przypadku stosowania oczywiście zdrowej, zróżnicowanej diety. Niedobory mogą wystąpić np. u osób mieszkających na terenach, których gleba jest uboga w selen.