Jak myć owoce i warzywa?

jak myć warzywa

O tym, że warzywa i owoce są niezbędne w naszym jadłospisie, wie już praktycznie każdy. Stajemy jednak przed dylematem co wybrać – witaminy i składniki mineralne obecne w warzywach, czy szkodliwe substancje chemiczne stosowane w uprawach, a o których słyszymy na każdym kroku. Jak skutecznie oczyścić owoce i warzywa, żeby pozbyć się niechcianych dodatków?

Fakt, że przed spożyciem trzeba je odpowiednio umyć, jest raczej powszechnie znany. Jak się jednak okazuje, zwyczajne, szybkie przepłukanie owoców lub warzyw po przyniesieniu ich ze sklepu, zdecydowanie nie wystarczy, aby uchronić organizm przed toksycznymi chemikaliami i bakteriami. Dla zdrowia najbliższych oraz własnego warto przed spożyciem owoców i warzyw dokładnie je wyczyścić, dzięki czemu unikniemy zatrucia pokarmowego oraz odkładania się w organizmie toksycznych substancji. Po specjalnym umyciu warzyw i owoców nie trzeba pozbywać się z nich skórki. Są już wtedy bezpieczne dla naszego organizmu.

Higiena przede wszystkim

Przed przystąpieniem do przygotowywania owoców i warzyw należy zadbać o swoją czystość. Umycie rąk to podstawa. Dłonie to siedlisko wielu bakterii, pamiętajmy więc, by przed kontaktem z produktami spożywczymi dokładnie oczyścić ręce pod bieżącą wodą, z użyciem mydła. Pamiętajmy również o czystym zlewie, nie chcemy przecież dodatkowo zanieczyścić owoców, jeszcze przed ich użyciem :-).

Pasożytom i bakteriom mówimy NIE

Aby usunąć z warzyw i owoców szkodliwe bakterie, warto potraktować je kwaśnym odczynem, w którym ginie większość z nich. W tym celu płuczemy je pod zimną wodą, a następnie moczymy przez 2-3 minuty w roztworze sporządzonym z 1 litra wody i pół szklanki octu jabłkowego lub winnego. Zamiast octu można także użyć 2-3 łyżek kwasku cytrynowego. Po tym zabiegu przepłukujemy je ponownie pod zimną, bieżącą wodą.

Kilka sposobów na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw

Zdecydowana większość stosowanych w rolnictwie pestycydów posiada opracowany skład, którego intensywne deszcze nie mogą zmyć. Występują w formie oleistej. Jednak często nie jest to widoczne ani wyczuwalne na owocach i warzywach, choć czasem zauważalna jest woskowa powłoka.

Całkowicie naturalnymi środkami, które pomogą nam pozbyć się niechcianych warstw, jest woda i sól. Wystarczy zamoczyć owoce oraz warzywa w tej mieszance i pozostawić na ok. 10 minut, po czym opłukać pod bieżącą wodą.

Zamiast soli możemy wykorzystać również sodę oczyszczoną. 1 łyżkę sody rozpuszczamy w litrze wody, w roztworze moczymy warzywa przez kilka minut, po czym przepłukujemy je zimną wodą.

Dobrą metodą skutecznego oczyszczania jest tzw. metada dwóch misek. Warzywa i owoce moczymy najpier w roztworze kwaśnym (ocet, kwasek cytrynowy), potem w roztworze alkalicznym (soda oczyszczona), a na koniec przepłukujemy je zimną wodą.

Żegnamy chemikalia

Groźne dla ludzkiego organizmu chemikalia znajdują się też na skórce owoców cytrusowych. Należy pamiętać, aby przed obieraniem sparzyć owoce, dzięki czemu niebezpieczeństwo, że bakterie z dłoni trafią do ust, zostanie zminimalizowane.

Gotowe płyny

Do czyszczenia owoców i warzyw można również użyć dostępnych na rynku gotowych preparatów. Są one ekologiczne i usuwają bakterie, które powodują choroby pokarmowe. Owoce i warzywa myte specjalnymi płynami nie zmieniają zapachu i smaku, można podawać je dzieciom. Warto jednak pamiętać, że płyny do mycia warzyw i owoców nie poradzą sobie z pestycydami, więc mimo większej wygody, skuteczniejsze są metody domowe.

 

Agnieszka Miśkowiec