Fluor – wzmacnia szkliwo zębów

fluor właściwości

Jest pierwiastkiem mineralnym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w jego przypadku jednak bardzo istotna jest odpowiednia ilość w organizmie. Nadmiar fluoru może mieć działanie niekorzystne dla zdrowia, a nie jest o to trudno, gdyż jest składnikiem wody pitnej i większości preparatów przeznaczonych do higieny jamy ustnej.

Podstawowe funkcje fluoru

  • jest niezbędnym elementem budowy zębów i kości,
  • przeciwdziała próchnicy zębów, stosowany w niewielkich ilościach wzmacnia szkliwo i chroni zęby przed niekorzystnym działaniem kwasów,
  • wzmacnia układ kostny.

Fluor – skutki niedoboru

Niedostateczna ilość fluoru w organizmie może skutkować próchnicą zębów, a także wystąpieniem osteoporozy.

Niedobór fluoru zdarza się jednak dość rzadko, gdyż jest on dodawany do wody pitnej, a także wielu past do zębów, płynów do płukania usta i preparatów stomatologicznych.

Fluor – skutki nadmiaru

Zbyt duże dawki fluoru mogą powodować wystąpienie fluorozy zębów, objawiającej się ich przebarwieniami.

Nadmiar fluoru trwający dłużej może powodować problemy z układem odpornościowym, zaburzać funkcjonowanie tarczycy i szyszynki oraz układu nerwowego, przyspieszać procesy starzenia.

Źródła fluoru

Głównym źródłem fluoru jest woda pitna, znajdziemy go także w rybach morskich, herbacie, żółtych i pleśniowych serach, a także w niewielkich ilościach w warzywach i mleku.

Dzienna norma spożycia fluoru wynosi około 3 mg dla dorosłej kobiety i 4mg dla dorosłego mężczyzny. Dawka toksyczna wynosi powyżej 20 mg dziennie.

Woda pitna, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, zawiera fluor w stężeniu 1mg/l.