Jest pierwiastkiem mineralnym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w jego przypadku jednak bardzo istotna jest odpowiednia ilość w organizmie. Nadmiar fluoru może mieć działanie niekorzystne dla zdrowia, a nie jest o to trudno, gdyż jest składnikiem wody pitnej i większości preparatów przeznaczonych do higieny jamy ustnej.
Podstawowe funkcje fluoru
- jest niezbędnym elementem budowy zębów i kości,
- przeciwdziała próchnicy zębów, stosowany w niewielkich ilościach wzmacnia szkliwo i chroni zęby przed niekorzystnym działaniem kwasów,
- wzmacnia układ kostny.
Fluor – skutki niedoboru
Niedostateczna ilość fluoru w organizmie może skutkować próchnicą zębów, a także wystąpieniem osteoporozy.
Niedobór fluoru zdarza się jednak dość rzadko, gdyż jest on dodawany do wody pitnej, a także wielu past do zębów, płynów do płukania usta i preparatów stomatologicznych.
Fluor – skutki nadmiaru
Zbyt duże dawki fluoru mogą powodować wystąpienie fluorozy zębów, objawiającej się ich przebarwieniami.
Nadmiar fluoru trwający dłużej może powodować problemy z układem odpornościowym, zaburzać funkcjonowanie tarczycy i szyszynki oraz układu nerwowego, przyspieszać procesy starzenia.
Źródła fluoru
Głównym źródłem fluoru jest woda pitna, znajdziemy go także w rybach morskich, herbacie, żółtych i pleśniowych serach, a także w niewielkich ilościach w warzywach i mleku.
Dzienna norma spożycia fluoru wynosi około 3 mg dla dorosłej kobiety i 4mg dla dorosłego mężczyzny. Dawka toksyczna wynosi powyżej 20 mg dziennie.
Woda pitna, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, zawiera fluor w stężeniu 1mg/l.