Słodkie owoce o wysokiej wartości odżywczej, stanowiące świetny zamiennik słodyczy. Rosną w krajach śródziemnomorskich, USA, Turcji, Brazylii, Maroku i Algierii, choć ich pochodzenie wskazuje na region Wchodu.
Znane są od wieków, wzmianki o nich pojawiały się już w czasach starożytnych, w Starym Testamencie, stanowiły one również wzmacniający posiłek dla greckich olimpijczyków.
Figi rosną na drzewach figowców, które mogą osiągać wysokość nawet do trzydziestu metrów. W rzeczywistości nie są owocami, a raczej odwróconymi kwiatami, a owoce stanowią występujące w ich środku małe orzeszki.
Mają oryginalny, miodowo-słodki posmak, który wynika z dużej zawartości cukrów prostych. Warto pamiętać, że jest to owoc bardzo kaloryczny – 100g suszonych fig to ok. 270 kcal.
Od lat są symbolem płodności, wiecznej młodości i uznanym afrodyzjakiem, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Składniki odżywcze fig
Figi są owocami o sporej wartości odżywczej. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, beta karoten, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i fosfor.
Wysoka zawartość potasu wspiera układ krążenia i pomaga obniżać ciśnienie, magnez działa korzystnie na układ nerwowy i hormonalny, a wapń pomaga w walce z osteoporozą.
Figi są bogatym źródłem cennych antyoksydantów (polifenole, karotenoidy), wśród składników bioaktywnych znajdziemy również kwasy owocowe, pektyny, glukozę, fruktozę.
Mimo wysokiej zawartości cukru, mogą być cennym elementem diety, ze względu na wysoką zawartość błonnika, który wspomaga odchudzanie.
Figi – działanie zdrowotne
Są to owoce o wielu właściwościach zdrowotnych, wśród których możemy wymienić między innymi:
– działanie uspokajające, poprawiające nastrój i koncentrację, dodające energii,
– właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze, oczyszczające, odkwaszające i odtruwające,
– korzystny wpływ na pracę układu krążenia i zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi,
– wzmocnienie organizmu i wsparcie systemu odpornościowego,
– działanie antynowotworowe, wykrztuśne, antybakteryjne,
– usprawnianie procesów trawienia, zapobieganie zaparciom, wspomaganie odchudzania,
– pozytywny wpływ na układ hormonalny oraz na stan naszych kości,
– pomocne przy chorobach skóry, odmrożeniach, hemoroidach i niewielkich ranach.
Figi w kuchni
Figi stanową świetny dodatek, zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Ich zastosowanie w kuchni może być bardzo szerokie:
– możemy z nich przyrządzić dżemy i konfitury, koncentraty owocowe, pasty, galaretki,
– stanowią oryginalny dodatek do ciast, deserów, dań mięsnych, twarożku, alkoholi, płatków śniadaniowych,
– są atrakcyjną dekoracją ciast i sałatek,
– namoczone i zmiksowane figi możemy dodać do sosu pomidorowego, będzie wtedy słodszy,
– z prażonych owoców uzyskuje się kawę.
Wybór, przechowywanie i przygotowanie
– świeże figi należą do owoców, które szybko się psują, warto więc je zjeść w ciągu dwóch dni od zakupu, przechowując w lodówce,
– kupując świeże figi, wybierajmy te większe, trochę miękkie i wygięte u nasady,
– na suszonych figach często pojawia się biały nalot, nie jest to jednak pleśń, tylko cukier, który wytrąca się podczas ich wysychania,
– przygotowując owoce do pieczenia lub gotowania należy odciąć łodygę, a pozostały owoc pokroić lub zmiksować.