Okres jesienno – zimowy to czas wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Często towarzyszy im uporczywy kaszel, który utrudnia funkcjonowanie za dnia i nie daje spać w nocy. Szukając pomocy, nie musimy zdawać się jedynie na gotowe syropy z apteki. Natura dostarcza nam wielu substancji, które szybko i skutecznie pomogą uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Poniżej przedstawiamy kilka preparatów, do których składniki warto mieć pod ręką w sezonie przeziębieniowym.
Syrop z cebuli na mokry kaszel
2 duże cebule kroimy w plastry lub ucieramy, dodajemy 5 łyżek płynnego miodu i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po łyżce (dorośli) lub łyżeczce (dzieci). Syrop przechowujemy w lodówce.
Okłady z miazgi ziemniaczanej
2-3 ziemniaki gotujemy w łupinach na miękko, rozgniatamy na papkę i kładąc ją gorącą na tkaninę, robimy kompres na klatce piersiowej. Okład trzymamy do wystygnięcia, warto dokładnie przykryć się ciepłą kołdrą.
Cukierki na kaszel
Szklankę cukru rozpuszczamy w ½ szklanki wody, dodajemy łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonego imbiru i ¼ łyżeczki mielonych goździków. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i wlewamy do foremek na lód. Gdy cukierki zastygną, wyciągamy je z pojemnika i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przeciwkaszlowy i wykrztuśny syrop z babki lancetowatej
Do 100g rozdrobnionych liści babki dodajemy 100 ml przegotowanej, ostudzonej wody i miksujemy lub mielimy w maszynce. Odciśnięty sok przesączamy, dodajemy do niego 10g cukru i zagotowujemy. Rozlewamy do buteleczek i stosujemy łyżeczkę syropu kilka razy dziennie.
Ziołowe inhalacje
Dla łagodzenia kaszlu polecane są inhalacje rumiankiem, świerkowymi igłami, eukaliptusem lub tymiankiem. Garść ziół zalewamy 2l wrzątku, wlewamy do miski i wdychamy gorącą parę z pochyloną głową przykrytą ręcznikiem.
Krople z podbiału na uciążliwy kaszel
4 łyżki suszonych liści podbiału zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 15 minut do zaparzenia. Po tym czasie odcedzamy, studzimy i dodajemy pół szklanki wódki i pół szklanki miodu. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Dla złagodzeniu kaszlu pijemy trzy razy dziennie, 25 kropli na kieliszek wody, najlepiej po jedzeniu.