Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, stosowanych już w starożytności. Znany jest pod nazwami anyż, anyżek, a wcześniej także hanyż.
Pochodzi z Egiptu i krajów Azji Mniejszej, aktualnie w stanie naturalnym występuje w Egipcie, Grecji, krajach Bliskiego Wschodu i gorących rejonach basenu Morza Śródziemnego.
Poza zastosowaniem zdrowotnym, stosuje się go jako przyprawę w cukiernictwie i piekarnictwie, do produkcji likierów oraz jako przyprawę kuchenną.
Jak wygląda anyż
Biedrzeniec anyż jest jednoroczną rośliną trawiastą, która może osiągać wysokość do 80 cm. Ma ciemnozielone, nerkowato-okrągłe liście, z których wyrasta pęd zakończony kwiatostanami małych, białych kwiatków zebranych w baldachy.
Anyż ma owoce w kształcie małych, okrągłych ziarenek, wydzielających charakterystyczny słodko-korzenny zapach.
Co w nim znajdziemy?
Wśród głównych składników anyżu znaleźć możemy flawonoidy, kwasy fenolowe, olejek eteryczny, triterpeny oraz kumaryny.
Anyż jako surowiec zielarski
Elementami anyżu wykorzystywanymi do celów leczniczych są owoce, mylnie uznawane czasem za nasiona. Owoce zbiera się w okresie lipiec – wrzesień, kiedy kwiatostany dojrzewają i brązowieją.
Całe rośliny ścina się i suszy, a potem w wyniku młócenia uzyskuje się owoce, które można jeszcze dosuszyć.
Biedrzeniec anyż – działanie zdrowotne
Jest rośliną sprzyjającą trawieniu. Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie rozkurczowe, zmniejsza skurcze jelit i działa wiatropędnie. Stosowany jest przy niestrawności, problemach z trawieniem, wzdęciach i bolesnych skurczach jelit. Jest świetnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw.
Anyż może również łagodzić kaszel, działa wykrztuśnie i antyseptycznie, dlatego jest często używany przy zapaleniu krtani lub oskrzeli, a także katarze i innych infekcjach dróg oddechowych.
Jest stosowany dla zwiększenia wytwarzania mleka u kobiet karmiących oraz łagodząco w przypadku występowania kolek u dzieci.
Pomaga przy bólach menstruacyjnych, wspomaga regulowanie cyklu, jest używany w leczeniu impotencji.
Olejek anyżowy stosowany zewnętrznie można stosować do inhalacji, nakładany na ciało pomoże odstraszyć komary.
Jak stosować anyż?
Możemy go używać w postaci naparów, nalewek, wywarów lub przyprawy do potraw.
Aby przygotować prostą herbatkę wiatropędną, pół łyżeczki suszonego anyżu należy zalać filiżanką wrzątku i odstawić na 10 minut do zaparzenia. Przecedzić i pić po posiłkach.
Jeśli cierpimy na bóle żołądka, wzdęcia lub zaparcia możemy dodać do naparu anyżowego miętę, kminek, rumianek lub koper włoski.
Biedrzeniec anyż – na co uważać?
Anyżu nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci poniżej 6 roku życia i chorzy na padaczkę.
Przeciwwskazaniem jest również nadwrażliwość na olejek anyżowy, ostry nieżyt żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby nerek.
Nie jest wskazane stosowanie go przez dłuższy czas i w przekroczonych dawkach.
Warto pamiętać, że nalewka czy likier anyżowy, z racji zawartego w nim alkoholu, może zaburzać pracę układu nerwowego.
Kilka inspiracji – anyż w naparach i nalewkach
Herbatka na dobre trawienie
W równych częściach wymieszać anyż, koper i melisę. Łyżeczkę mieszanki zalać filiżanką gorącej wody i odstawić na 10 minut do zaparzenia. Pić po posiłkach, trzy razy dziennie.
Przepis pochodzi z książki „Zioła. Naturalne sposoby na różne dolegliwości”
Nalewka anyżowa
Do dużego słoja wrzucić pół szklanki anyżu, kawałek kory cynamonu (lub łyżkę cynamonu w proszku), 10 goździków i skórkę z 1 cytryny (cienko obraną). Zalać 2 litrami spirytusu i 2,5 szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Zakorkować, korek zalać parafiną, ustawić w cieple i od czasu do czasu potrząsać. Po miesiącu nalewkę można zlać i rozlać do butelek, gotowa do spożycia będzie po kolejnym miesiącu.
Przepis pochodzi z książki „Apteczka domowa”