Idealny czas na … bób!
Właśnie teraz, w okresie letnim postaw na bób.
Kulinarnie
To warzywo jest świetnym dodatkiem do obiadu, sałatek, świetnie komponuje się z pomidorami, kminkiem, imbirem oraz czosnkiem. Zaleca się kupować bób z twardymi, jasnozielonymi ziarnami i przechowywać go w lodówce. Warto pamiętać, że oprócz walorów smakowych i właściwości odżywczych, nie jest również pozbawione czynników leczniczych.
Właściwości bobu
To niezwykle zdrowe warzywo zawiera w swoim składzie sód, wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, białko oraz błonnik. Jest też bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B6, kwasu foliowego.
Leczniczo
Dawniej bób stosowano przy leczeniu ran, jak również przy biegunkach. Dzisiaj wiemy, że jest dobrym źródłem białka, stanowiąc alternatywę dla białka zwierzęcego.
Może działać antynowotworowo i odkwaszająco, jest również skuteczny w walce z anemią. Dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika wspomaga odchudzanie, pomaga też w walce z podniesionym poziomem cholesterolu we krwi oraz reguluje ciśnienie.
Dla kogo niewskazany?
Ostrożnie z bobem powinny postępować osoby cierpiące na dnę moczanową – zawiera on związki purynowe, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni szczawianowych w nerkach.
Chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Za oknem lato w pełni, upały nie pozwalają od siebie odpocząć więc dziś proponujemy chłodnik z wyjątkowo zdrowym warzywem, którego grzech nie wykorzystać!
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 garści surowego nieobranego bobu
2 garści surowego groszku
1 laska wanilii
1 łyżka brązowego cukru
pół szklanki mleczka kokosowego
sok z limonki
skórka z limonki
dwie łyżki posiekanej mięty
sól
pieprz
Do dekoracji: posiekana truskawka
Przygotowanie:
Laskę wanilii pokroić wzdłuż, a pestki usunięte za pomocą noża lub łyżeczki wrzucić do bulionu wraz z cukrem. Zagotować. Do gotującego się płynu włożyć groszek, bób i skórkę z limonki, gotować około 8 min aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru, zmiksować na gładką masę – krem (jeśli mikser nie chwyta wszystkich kawałków krem należy przetrzeć dodatkowo przez sito). Do kremu dodać mleko kokosowe i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki, po czym schłodzić i włożyć do lodówki. Zimny chłodnik można podać w kieliszkach do wina, wrzucając dwie kostki lodu i posypując posiekaną miętą.
Agnieszka Miśkowiec