Co lubią nasze nerki?

nerki dieta

Nasz organizm to jeden wielki mechanizm, fabryka, w której zachodzą wszelkie przemiany utrzymujące nasze ciało w dobrym zdrowiu. Jednak każdy organ z osobna jest bardzo istotny w tym skomplikowanym procesie i należy dbać o jego dobrą formę. Jednym z nich jest układ moczowy, filtrująco – oczyszczający segment fabryki.

Jakie produkty są szczególnie lubiane przez nasze nerki?

Żurawina

To niekwestionowany faworyt, jeśli chodzi o dobroczynne oddziaływanie na drogi moczowe. Jest bogata w witaminę C, a także taniny i cytryniany, które utrudniają namnażanie się szkodliwych bakterii, nie pozwalają na ich przyleganie do ścian dróg moczowych, a także zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych.

Moczopędne warzywapietruszka nerki

Należą do nich między innymi: pietruszka (korzeń i natka), seler, koperek, bazylia i zielonolistne warzywa. Wspomagają produkcję moczu, co pomaga w oczyszczeniu nerek i pęcherza moczowego, zapobiegając w ten sposób infekcjom i zmniejszając ryzyko powstawania kamieni.

Truskawki

Zawierają dużo witaminy C, która utrudnia namnażanie się bakterii mogących wywoływać zapalenie pęcherza, obniżają kwasowość moczu i są pomocnym wspomaganiem przy infekcjach dróg moczowych.

woda nerkiWoda

Pomaga w wypłukaniu z organizmu nadmiaru soli i fosforanów. Dzięki rozcieńczeniu moczu, łatwiejsze jest pozbycie się nadmiaru szczawianów, przez co możemy zapobiegać tworzeniu się kamieni.

Jabłka

Kwasy zawarte w jabłkach obniżają pH moczu, przez co zapobiegają tworzeniu się kamieni. Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych wzmacniają organizm i zmniejszają ryzyko infekcji układu moczowego.

Papryka

Jest bogatym źródłem antyoksydantów, m.in. witaminy C, E i A, które maja mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i zapobiegają infekcjom, także tym dotyczących dróg moczowych.papryka nerki

Ogórki

Wspomagają leczenie kamicy nerkowej, usprawniają pracę nerek, a dzięki zawartości cytrynianów utrudniają tworzenie się kamieni nerkowych.

Groch

Jest polecany przy leczeniu przewlekłej choroby nerek, dzięki działaniu obniżającemu ciśnienie krwi oraz zwiększającemu wytwarzanie moczu.

Ewa Zawidzka,

dietetyk w Poradni Dietetycznej Magia Zdrowia