Burgery – kiedyś kojarzone wyłącznie z fast foodem, dziś stały się jednym z najmodniejszych i najbardziej kreatywnych dań. Pełne różnorodnych, świeżych dodatków, kolorowe i aromatyczne, królują zarówno w streetfoodowych budkach, jak i w klimatycznych restauracjach. By przygotować je w domowym zaciszu, zgodnie z ideą slow food, sięgnijmy po naturalne, najwyższej jakości produkty, m.in. Kurczaka Zagrodowego, którego doskonały smak podkreśli wyjątkowość naszych autorskich burgerów!
Burgery z Kurczakiem Zagrodowym, chrupiącą bułeczką z czarnuszką i sezamem, świeżymi warzywami, domowym dipem to modne, nowoczesne, lekkie danie na wiele okazji. Doskonale wpisują się w ideę slow food, która wskazuje, jak wielką przyjemność można czerpać z samodzielnego przygotowywania dań i delektowania się ich smakiem w gronie bliskich.
Burgery w rytmie slow to też najlepsze lokalne produkty. Do ich przygotowania wybierz świeże warzywa, pachnące zioła i najlepsze jakości mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Pierś z Kurczaka Zagrodowego swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom w jakich żyją kurczaki. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody i mogą po niej do woli spacerować. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone, niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą, która nie zawiera GMO. Nigdy też nie podaje im się antybiotyków. Przygotowując pierś – chrupiącą na zewnątrz i delikatną w środku, mamy pewność, że nasze danie zaskoczy wszystkich oryginalnym smakiem, którym rodzina i bliscy będą chcieli rozkoszować się przez długi czas. Czas upływający w smakowitym rytmie slow!
Składniki
• 4 piersi z Kurczaka Zagrodowego
• 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
• 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
• 3 małe suszone papryczki chili
• 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
• 1/3 łyżeczki kuminu
• olej
• 500 ml maślanki,
• 300 g mąki pszennej,
• 1 łyżka proszku do pieczenia,
• sól, pieprz
Dodatki
• bułki hamburgerowe
• ziemniaki
• mała sałata rzymska
• majonez
• ogórek
• czerwona cebula
Przygotowanie
Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi z Kurczaka Zagrodowego i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i smażymy do zrumienienia.
Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Usmażone piersi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Bułkę hamburgerową kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, usmażoną pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.
Smacznego!