Do testowania otrzymaliśmy produkty mleczne firmy Bieluch:
- serek Bieluch naturalny,
- twaróg Bieluch półtłusty,
- jogurt naturalny Bieluch.
Serek naturalny Bieluch to delikatny, kremowy twarożek wyprodukowany bez dodatku konserwantów, dodatków smakowych, sztucznych stabilizatorów i zagęstników. Nie zawiera cukru.
Ma neutralny smak, który świetnie pasował nam zarówno do owoców i miodu jak i kanapek na słono.
Opakowanie zawiera 150g produktu, dzięki czemu nie ma problemu ze spożyciem go w określonym terminie ważności, który – z powodu braku konserwantów – wynosi około 21 dni.
Twaróg Bieluch to pyszny, biały ser twarogowy zapakowany w wygodnie opakowanie z możliwością wielokrotnego otwierania i zamykania o masie 250g.
Ser jest delikatny w smaku, może być stosowany zarówno na kanapki jak i jako dodatek do potraw – nam wyszły z niego świetne kluski kładzione
Jogurt naturalny Bieluch to delikatny, aksamitny produkt, który świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sałatek czy deserów, a także bezpośrednio jako dodatek do płatków czy musli. Nie zawiera cukru.
Występuje w dwóch gramaturach: 180g i 400g.
Produkty nabiałowe (sery, jogurty) stanowią dobre źródło pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, wapnia, witamin z grupy B.
Stanowią ważny element diety osób borykających się z nadwagą, dzieci, kobiet i starszych osób.
Jogurty polecane są osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy. Bakterie zawarte w tych napojach mlecznych wzmacniają błonę śluzową jelit, łagodzą ich dolegliwości, działają przeciwzapalnie, a także wzmacniają układ odpornościowy.
Dieta ułożona z wykorzystaniem jogurtów naturalnych jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, jak również wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B.
Na koniec przedstawiamy interesujący i pyszny przepis z wykorzystaniem produktów Bieluch
TERRINA Z SERKA BIELUCH Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CHILI ORAZ Z TWAROGU BIELUCH
- 400 g półtłustego twarogu Bieluch,
- 4 opakowania serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili,
- pół pęczka tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 papryki,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 6 kromek chleba tostowego
WYKONANIE:
- Twaróg Bieluch ucieramy z serkiem Bieluch z papryką, pomidorami i chili.
- Dodajemy posiekane listki tymianku, sól i pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.
- Do piekarnika wstawiamy umyte, osuszone papryki i pieczemy 25 minut w 140°C.
- Po wyjęciu obkładamy papryki folią lub wkładamy do foliowego woreczka, żeby łatwiej nam było usunąć skórkę. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki, kroimy na drobną kostkę.
- Do tak przygotowanej papryki wlewamy 50 ml wody z roztrzepaną w niej żelatyną. Dodajemy do masy serowej, mieszamy.
- Tak utarty twaróg nakładamy na kromki chleba tostowego – możemy wyłożyć nimi wybraną formę albo naczynie − i czekamy na zastygnięcie.
- Kroimy na małe kawałki i podajemy.