Bieluch – nabiałowe pyszności

bieluch

Do testowania otrzymaliśmy produkty mleczne firmy Bieluch:

  • serek Bieluch naturalny,
  • twaróg Bieluch półtłusty,
  • jogurt naturalny Bieluch.

Serek naturalny Bieluch to delikatny, kremowy twarożek wyprodukowany bez dodatku konserwantów, dodatków smakowych, sztucznych stabilizatorów i zagęstników. Nie zawiera cukru.

Ma neutralny smak, który świetnie pasował nam zarówno do owoców i miodu jak i kanapek na słono.

Opakowanie zawiera 150g produktu, dzięki czemu nie ma problemu ze spożyciem go w określonym terminie ważności, który – z powodu braku konserwantów – wynosi około 21 dni.

Twaróg Bieluch to pyszny, biały ser twarogowy zapakowany w wygodnie opakowanie z możliwością wielokrotnego otwierania i zamykania o masie 250g.

Ser jest delikatny w smaku, może być stosowany zarówno na kanapki jak i jako dodatek do potraw – nam wyszły z niego świetne kluski kładzione Smile

Jogurt naturalny Bieluch to delikatny, aksamitny produkt, który świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sałatek czy deserów, a także bezpośrednio jako dodatek do płatków czy musli. Nie zawiera cukru.

Występuje w dwóch gramaturach: 180g i 400g.

Produkty nabiałowe (sery, jogurty) stanowią dobre źródło pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, wapnia, witamin z grupy B.

Stanowią ważny element diety osób borykających się z nadwagą, dzieci, kobiet i starszych osób.

Jogurty polecane są osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy. Bakterie zawarte w tych napojach mlecznych wzmacniają błonę śluzową jelit, łagodzą ich dolegliwości, działają przeciwzapalnie, a także wzmacniają układ odpornościowy.

Dieta ułożona z wykorzystaniem jogurtów naturalnych jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, jak również wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B.

Na koniec przedstawiamy interesujący i pyszny przepis z wykorzystaniem produktów Bieluch Smile

terrina z bieluchemTERRINA Z SERKA BIELUCH Z PAPRYKĄ, POMIDORAMI I CHILI ORAZ Z TWAROGU BIELUCH

  • 400 g półtłustego twarogu Bieluch,
  • 4 opakowania serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili,  
  • pół pęczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 papryki,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 6 kromek chleba tostowego

WYKONANIE:

  • Twaróg  Bieluch ucieramy z serkiem Bieluch z papryką, pomidorami i chili.
  • Dodajemy posiekane listki tymianku, sól i pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.
  • Do piekarnika wstawiamy umyte, osuszone papryki i pieczemy 25 minut w 140°C.
  • Po wyjęciu obkładamy papryki folią lub wkładamy do foliowego woreczka, żeby łatwiej nam było usunąć skórkę. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki, kroimy na drobną kostkę.
  • Do tak przygotowanej papryki wlewamy 50 ml wody z roztrzepaną w niej żelatyną. Dodajemy do masy serowej, mieszamy.
  • Tak utarty twaróg nakładamy na kromki chleba tostowego – możemy wyłożyć nimi wybraną formę albo naczynie − i czekamy na zastygnięcie.
  • Kroimy na małe kawałki i podajemy.