Do testowania otrzymaliśmy soki: aroniowy i aroniowo-jabłkowy wyprodukowane przez firmę Aroniowy Gaj z siedzibą w Krzycku Wielkim.
Firma Aroniowy Gaj oferuje produkty przygotowywane z owoców pochodzących z ekologicznych plantacji. Dzięki zastosowaniu delikatnych metod pasteryzacji możliwe jest zachowanie właściwości odżywczych i leczniczych soków.
Aronia to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników: bioflawonoidów, wśród których znajdziemy rutynę, kwercetynę, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Owoce aronii zawierają również wit C, PP, B2, B9 (kwas foliowy), E oraz makro i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod i bor.
Dzięki zawartości tych składników soki z aronii wpływają niezwykle korzystnie na stan naszego zdrowia:
- są polecane przy chorobach układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie) – wzmacniają, uelastyczniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, przyczyniają się do obniżania ciśnienia,
- opóźniają postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy, degeneracji plamki żółtej,
- antocyjany pomagają w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, podwyższając jednocześnie poziom dobrego,
- posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- wspomagają odporność organizmu,
- mogą łagodzić skutki radio- i chemioterapii.
Soki występują w następujących opakowaniach: 250 ml, 700 ml, 3 l. Firma ma również w swojej ofercie konfitury i dżem aroniowy słodzone sokiem jabłkowym.
Soki były testowane zarówno przez naszą grupą testową, jak i na szerszym forum – Targach Seniora we Wrocławiu.
Sok z aronii posiada intensywny, bogaty smak z wyczuwalną nutą goryczki. Wzbudził spore zainteresowanie wśród testujących, zwracali oni głównie uwagę na jego oryginalny smak, natychmiast wyczuwalny brak dodatku substancji słodzących, piękny kolor.
Sok aroniowo-jabłkowy cieszył się bardzo dużym uznaniem wśród osób preferujących słodsze smaki – jest autentycznie słodki, tylko dzięki zawartości soku jabłkowego, nie zawiera dodatku cukru.
Testowane przez nas soki możemy z czystym sumieniem polecić konsumentom zarówno ze względów smakowych, jak również, a może przede wszystkim leczniczych.