Siarka – właściwości zdrowotne, skutki niedoboru

siarka właściwości

Jest niezbędnym elementem aminokwasów siarkowych: metioniny, cysteiny i cystyny, a także witamin: biotyny i tiaminy. Od zapotrzebowania organizmu na te aminokwasy zależy zapotrzebowanie na siarkę. Jest pierwiastkiem sprzyjającym nie tylko zdrowiu, ale również w dużej mierze atrakcyjnemu wyglądowi – ma duży wpływ na stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podstawowe funkcje siarki

  • jest składnikiem aminokwasów budulcowych oraz witamin z grupy B,
  • bierze udział w utrzymaniu podstawowej przemiany materii,
  • wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, hamuje procesy starzenia się skóry,
  • pozytywnie oddziałuje na stawy, działa przeciwzapalnie, poprawia ich elastyczność i ruchomość, ma także swój udział w regeneracji chrząstki,
  • usprawnia pracę wątroby poprzez swoje żółciopędne działanie oraz zdolność do wiązania niektórych substancji toksycznych,
  • jest potrzebna do prawidłowej pracy układu nerwowego,
  • stosowana zewnętrznie, w postaci kremów, maści czy kąpieli, wspomaga leczenie chorób skóry, takich jak np. trądzik, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.

Siarka – skutki niedoboru

Zbyt mała ilość siarki w organizmie może powodować pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci. Może wystąpić osłabienie, zmęczenie i pogorszenie nastroju. Czasem na tęczówce oka pojawia się także ciemna otoczka.

Niedobór siarki może wystąpić u osób stosujących restrykcyjną dietę odchudzającą, a także w przypadku niektórych chorób: uszkodzenia wątroby, reumatoidalnego zapalenia stawów czy choroby wieńcowej.

Siarka – skutki nadmiaru

Nadmiar siarki jest stosunkowo łatwo usuwany z moczem, nie stwierdzono więc niekorzystnych skutków jej nadmiaru w organizmie.

Źródła siarki

Do głównych źródeł siarki zaliczamy mięso, podroby, ryby, jajka, cebulę, czosnek, fasolę, kapustę, otręby pszenne, produkty owsiane.

Zapotrzebowanie organizmu na siarkę nie zostało dokładnie ustalone, ale przyjmuje się, że jeśli dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka, to ilość siarki również będzie wystarczająca.