Jabłonie są stałym elementem sielskiego krajobrazu Polski. Ich wszechobecność i dostępność sprawia, że jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju.
Polska jest też ciągle największym eksporterem jabłek w Europie. Ten ogólnie dostępny w naszym kraju owoc, w wielu miejscach na świecie uchodzi za rarytas i stanowi egzotyczny przysmak. Co więcej jedna z polskich odmian jabłek – “Jabłka Łąckie” dołączyła do europejskiej listy Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Jabłko w kulturze europejskiej
Jabłko jest wpisane w kulturę europejską i światową, stanowiąc jej bardzo istotną część. Jako symbol “jabłko” posiada odnośniki już w Biblii, dokładniej w Starym Testamencie – m.in. “jabłko Adama”. Podobnie jak w mitologii greckiej, gdzie jabłko uchodzi za owoc niezgody oraz symbol Afrodyty, bogini miłości. Symbolikę „jabłka” odnajdziemy także w mitologii rzymskiej czy celtyckiej.
Jabłko – właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie
Jabłko posiada na świecie ponad 7500 odmian. Niezależnie od gatunku, każde jabłko jest najzdrowsze, kiedy spożywamy je na surowo. Świeże jabłka są wręcz kopalnią witamin i składników odżywczych. Surowe owoce zawierają witaminę C – w zależności od owocu od ok 4mg/100g owocu do ponad 21mg/100g. Ciekawym faktem jest, iż małe owoce zawierają jej największą ilość. Zawartość witaminy C zależy także od strony świata, na której rósł owoc – im większa ekspozycja na słońce, tym większa jej ilość. Witamina C wpływa pozytywnie nie tylko na układ immunologiczny, ale także jest obecna w wielu procesach w naszym organizmie np. podczas biosyntezy kolagenu. Ponadto wspomaga usuwanie wolnych rodników z ciała. Spożywając naturalną witaminę C przedłużamy życie naszego organizmu.
Dzięki zawartości antyoksydantów, spożywanie jabłek pomaga usuwać z organizmu toksyny i przedłuża życie każdej komórki w organizmie, zwalczając uszkodzenia DNA czy zmiany enzymatyczne. W rezultacie nasz organizm starzeje się wolniej, opóźniając zapadalność na wiele chorób związanych z wiekiem np. na Alzheimera. Ponadto jabłko zawiera witaminy z grupy B m.in.: B1,B2, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, błonnik roślinny czyli pektynę (1–1,5 g w 100 g surowego owocu). Pektyny pomagają usuwać metale ciężkie z układu tj. ołów (dlatego spożywanie ich w większej ilości jest polecane palaczom). Dzięki zawartości błonnika i polifenoli konsumpcja jabłek wpływa korzystnie na układ trawienny pobudzając perystaltykę jelit. Dodatkowo błonnik wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu. Jabłko stanowi także cenne źródło soli mineralnych, które odkwaszają organizm.
Owoce zawierają spore ilości potasu, który m.in. wspomaga gospodarkę elektrolitową oraz żelaza, który jest niezbędny do budowy czerwonych płytek krwi. Surowe owoce pomagają w walce z anemią, stresem, a także poprawiają pracę wątroby.
Należy pamiętać, że obróbka termiczna zabija większość witamin i składników odżywczych. Dlatego jabłko najlepiej spożywać na surowo – razem ze skórką, gdyż zaraz pod nią znajduje się najwięcej mikroelementów.
W Wielkiej Brytanii nie bez powodu przyjęło się powiedzenie, że zjedzenie chociaż jednego jabłka dziennie zapewni nam zdrowie, a dosłownie trzyma nas z daleka od lekarza -„one apple a day keeps the doctor away”. W Polsce spożywanie jabłek jest pewnego rodzaju “normą” i oby tak pozostało! Zwłaszcza, że jedno jabłko zawiera zaledwie ok. 70 kcal!
Autor: Natalia Mielicka