Kakao – pochodzące z tropików źródło zdrowia oraz witalności

Kakao - surowe ziarna

Kakao kojarzy się często z dzieciństwem, bądź z błogimi wieczorami, kiedy zażywamy chwili odpoczynku i relaksu pod ciepłym kocykiem popijając gorący kubek tego napoju. Kakao to także najważniejsza część składowa czekolady, o której powstał już niejeden sonet, pieśń czy nawet film. Pobudzający zmysły aromat, inspirujący nie tylko artystów, ma korzenie właśnie w ziarnach drzewa kakaowego.

Pochodzenie słowa kakao

Słowo “kakao” przyjęło się i jest używane na całym świecie w różnych językach. Natomiast jego pochodzenie jest bardzo ciekawe, bo wywodzi się od języka nahuatl (znanego jako meksykański lub aztecki). “Cacahuatl” oznacza w tym języku ziarno kakaowe.

Kakaowiec to drzewo z rodziny ślazowatych, które występuje naturalnie głównie w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawa kakaowca jest bardzo rozpowszechniona, w czym przewodzi Afryka. Drzewo potrafi osiągnąć do nawet 15 m wysokości. Posiada piękne kwiaty i niezwykle aromatyczne, dość duże (nawet ok. 230 cm) owoce, z których pozyskuje się ziarna kakaowe. Najczęściej ziarna kakaowe są proszkowane i w takiej formie dalej przetwarzane przede wszystkim w przemyśle cukierniczym. Najzdrowsze jest jednak spożywanie surowych ziaren kakaowca (obróbka termiczna zmniejsza ilość cennych minerałów).

Kakao historycznie

Kakao znane jest już od czasów Majów i Azteków. Ziarna te były wówczas niezwykle cenne i używano ich niejednokrotnie jako waluty. Natomiast celebracja spożywania tych ziaren (czyli picia napoju zwanego “chocolatl”) była zarezerwowana na ważne uroczystości (głównie religijne). Do Europy kakao trafiło za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba. Napój zyskał popularność na dworze hiszpańskim, a następnie z powodzeniem “zadomowił” się na innych dworach Europy.

Właściwości kakao

Kubek kakao i tabliczka czekoladyKakao to głównie tłuszcz (w tym Omega-6) i białko. W składzie znajdziemy alkaloidy – teobrominę i kofeinę, które wykazują działanie pobudzające. Teobromina dodatkowo wpływa korzystnie na organizm po wysiłku psychicznym czy fizycznym, przyspieszając proces regeneracji. Zawiera trzy razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata i dwa razy więcej niż czerwone wino. Dlatego kakao określane jest często jako środek prowadzący do wiecznej młodości. Surowe kakao posiada wiele mikroelementów m.in.: żelazo, chrom, cynk, magnez. Za sprawą tego ostatniego pierwiastka poprawia nam się nastrój i jesteśmy dodatkowo chronieni przed stresem. Dzięki zawartości żelaza kakao chroni nas przed anemią. Natomiast zawartość chromu pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Kakao posiada pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dzięki zawartości flawonoidu o nazwie epikatechina.

Mleko i cukier niestety osłabiają właściwości kakao, dlatego najlepiej spożywać je surowe, bez dodatków lub w formie gorzkiej czekolady. Flawonoidy zawarte w ziarnach wpływają także pozytywnie na ukrwienie mózgu, co korzystnie wpływa na pamięć.

W kakao znajdują się również śladowe ilości manganu (wspomaga budowę hemoglobin), cynku (wspiera m.in. układ immunologiczny) i miedzi (wspiera budowę czerwonych krwinek). Kakao zawiera także kwas szczawiowy, jednak w stosunkowo małych ilościach.

Należy zatem sięgnąć po surowe ziarna kakaowca bądź po kakao w jednej z przetworzonych wersji w celu poprawy bądź zachowania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Warto także zadbać o obecność kakao podczas romantycznej kolacji, gdyż niektórzy twierdzą, że jest silnym afrodyzjakiem!