Pojęciem wody mineralnej określa się od 2011 roku każdą wodę wydobywaną spod ziemi, charakteryzującą się brakiem zanieczyszczeń. Nie każda woda mineralna jest jednak polecana do stosowania w codziennej diecie.
Producenci określają oferowane przez siebie wody różnymi nazwami, dlatego w sklepach można spotkać się z takimi określeniami, jak woda mineralna, źródlana, stołowa czy lecznicza. Niezależnie od nazwy, wody te mają pewne wspólne cech. Wszystkie podlegają rygorystycznej kontroli pod względem czystości oraz wszystkie powstały na skutek wieloletniego przepływu wody przez skały i warstwy osadowe, prowadzącego do wypłukiwania pierwiastków mineralnych.
Natomiast w zależności od źródła i rodzaju skał lub osadów, wody te różną się składem chemicznym i zastosowaniem. Niektóre z nich poddawane są również dodatkowym procesom, zmieniającym ich właściwości. Dlatego warto poznać ich poszczególne rodzaje.
Woda mineralna – rodzaje
Woda wysokozmineralizowana
Woda wysokozmineralizowana zawiera od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr. Z tego względu należy zachować ostrożność w jej stosowaniu oraz wystrzegać się zbyt częstego spożywania. Może ona spowodować niekorzystną kumulację biopierwiastków, prowadzącą do zaburzenia pracy nerek (ze względu na nadmiar wapnia), wzrostu ciśnienia krwi i obrzęków (na skutek nadmiaru chlorku sodu, powodującego zatrzymywanie wody).
Wody tego rodzaju nie należy podawać dzieciom i niemowlętom oraz wykorzystywać w zastępstwie wody wodociągowej np. do gotowania lub prania.
Natomiast taka woda mineralna polecana jest sportowcom lub osobom ciężko pracującym fizycznie – dzięki niej można uzupełnić utracone wraz z potem elektrolity i sole mineralne, zwłaszcza w czasie upałów.
Część wód wysokozmineralizowanych w handlu określanych jest jako wody lecznicze, które powinny być stosowane pod ścisłą kontrolą lekarską. Do takich należy na przykład woda mineralna alkaliczna o zawartości wodorowęglanów powyżej 600 mg/l . Działa ona pomocniczo w leczeniu nadkwasoty żołądka, oraz cukrzycy, obniżając poziom cukru we krwi i moczu. Wodami leczniczymi są również te, które zawierają pierwiastki promieniotwórcze.
Woda średniomineralizowana
Ta woda mineralna charakteryzuje się zawartością pierwiastków od 500 do 1500 mg na litr i jest najbardziej polecaną wodą do stosowana na co dzień. Zawiera kationy wapniowe, magnezowe, sodowe, potasowe i aniony wodorowęglanowe, siarczanowe, fluorkowe, chlorkowe. Może zawierać dwutlenek węgla.
Stężenie jonów wapnia i magnezu powinno zaspokoić od kilku do kilkudziesięciu procent dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki. Rozpuszczone w wodzie minerały regulują też przebieg metabolizmu komórkowego, gospodarki wodnej i hormonalnej oraz redukują toksyczność metali ciężkich. Spożycie wody mineralnej odpowiedniej jakości pomoże utrzymać właściwy poziom nawilżenia skóry i opóźni procesy jej starzenia
Woda mineralna bardzo nisko i nisko zmineralizowana
Woda mineralna tego typu dostarcza stosunkowo najmniej składników mineralnych – poniżej 500 mg na litr , a w związku z tym jest najbardziej uniwersalna. W handlu wody mineralne tej klasy są najtańsze, określane często jako „woda źródlana”. Pod względem ilości niezbędnych organizmowi pierwiastków ustępują znacznie wodom o średnim i wysokim stopniu mineralizacji. Mogą jednak stanowić alternatywę dla często zbyt twardej wody wodociągowej, przy przygotowywaniu posiłków dla niemowląt czy osób starszych, tym bardziej, że z reguły poddaje się je dodatkowej filtracji.
Na bazie wód nisko i bardzo nisko zmineralizowanych powstaje często tzw. woda stołowa. Aby poprawić jej smak i właściwości, producenci dodają do niej pierwiastki mineralne, głównie wapń i magnez. Spotkać można też wody wzbogacone sztucznymi aromatami, co generuje niepotrzebne kalorie w napoju. Lepszym pomysłem jest dodanie do dzbanka dobrej jakości wody mineralnej plasterka cytryny, liści mięty lub innych, ulubionych i naturalnych dodatków.