Kontrowersyjne połączenia warzyw i owoców – fakty i mity

Sałatka warzywna

Dietetycy od dekad powtarzają nam, że owoce i warzywa są bardzo wartościowymi składnikami diety, po które powinniśmy sięgać jak najczęściej. Z drugiej strony, nie brak jest doniesień, że niektóre połączenia warzywno-owocowe nie służą dobremu samopoczuciu i mają pewne skutki uboczne. Dowiedz się, jakie owoce i warzywa można ze sobą łączyć, a jakie… niekoniecznie.

Świeże i suszone? Nigdy razem!

Choć w okresie Bożego Narodzenia wiele osób chętnie sięga po suszone jabłka i świeże pomarańcze, to takie połączenie jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia! Łączenie owoców świeżych z suszonymi sprawia, że cały posiłek jest ciężkostrawny i może powodować bóle żołądka.

Słodkie, półsłodkie, kwaśne

Przez kilka miesięcy w internecie pojawiało się mnóstwo artykułów dotyczących tego, że nie powinno się łączyć ze sobą owoców należących do innych grup “kwaśności” – czyli na przykład owoców słodkich (jak banan) z półsłodkimi (jak truskawki). Dietetycy twierdzą jednak, że można bezpiecznie łączyć owoce słodkie z półsłodkimi oraz półslodkie z kwaśnymi. Niewskazane jest natomiast jedzenie owoców kwaśnych i słodkich jednocześnie – takie połączenie może powodować problemy trawienne, zwłaszcza u osób z wrażliwym żołądkiem.

Ogórek i witamina C nie żyją w przyjaźni

Zapewne wiele razy proponowano Ci sałatkę z ogórka i pomidora, lub kanapki z tym samym połączeniem – są to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Warto jednak pamiętać o tym, że ogórki, choć mają niewiele kalorii, zawierają askorbinazę – substancję, która wręcz… “zabija” witaminę C. Z tego powodu pomidorów oraz innych warzyw bogatych w witaminę C nie powinno się łączyć z ogórkami – w przeciwnym razie witaminy zawarte w pomidorze nie zostaną przez organizm odpowiednio przyswojone.

Mleko i mięso? Nie serwujemy ich razem!

Osoby, które starają się zapewnić sobie dietę bogatą w białko, czasami podczas tego samego posiłku sięgają po mleko oraz mięso. Niestety, takie połączenie jest wyjątkowo niekorzystne – spożywanie razem wapnia oraz magnezu sprawia, że minerały te nie są odpowiednio przyswajane przez nasz organizm.

Jeżeli chcesz poznać więcej wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania, odwiedź najbliższe Centrum Dietetyczne Naturhouse. W końcu wiedzę najlepiej jest uzyskiwać od specjalistów – w tym przypadku najlepszych w Polsce dietetyków, którzy pomogli tysiącom ludzi odzyskać zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Więcej porad dietetycznych znajdziesz na stronie: http://jaksiezmotywowac.pl/blog/porady-dietetyka-warto-nich-korzystac/