Jo Robinson to ceniona autorka i współautorka pozycji o tematyce zdrowotnej i żywieniowej. Jej książka „Dzika strona jedzenia” jest niebanalnym przewodnikiem po produktach żywieniowych i sposobach ich przygotowania. Znajdziemy tam wskazówki odnośnie dokonywania zakupów warzyw i owoców oraz tego, w jaki sposób powinniśmy je przygotowywać aby miały jak największą pozytywną wartość dla naszego organizmu.
Rozdziały książki zostały poświęcone różnym rodzajom warzyw i owoców, pokazując ich dostępne formy na rynku, wyszczególniając wartości odżywcze i dając czytelnikowi cenne wskazówki odnośnie ich przyrządzania. Całość napisana jest szczegółowo i w prosty, przystępny sposób możemy się dowiedzieć nawet iście naukowych faktów.
W książce znajdziemy informacje na temat najprostszych i najbardziej dostępnych roślin, jak również na temat tych trochę bardziej egzotycznych. Jest to swojego rodzaju przewodnik po jadalnych warzywach i owocach, który jednocześnie wzbogaca nas o wiele cennych wskazówek oraz ciekawostek. Z tej pozycji możemy się przykładowo dowiedzieć dlaczego nie powinno się gotować marchwi w kawałkach, jak najlepiej obchodzić się z czosnkiem, co zawiera więcej błonnika niż otręby, gdzie znajdziemy najwięcej przeciwutleniaczy, a gdzie najwięcej fenoli. Te i wiele, wiele innych ciekawostek zawiera „Dzika strona jedzenia”
Wiedza zawarta w powyższej pozycji pomoże nam uzupełnic braki z zakresu żywienia oraz dokonać często zaskakujących odkryć, które mogą okazać się niezwykle pomocne w naszym codziennym gotowaniu. Będziemy też bardziej świadomi i ostrożni wybierając się na zakupy, a stosując porady Jo Robinson zadbamy o zdrowie i samopoczucie swoje, jak i najbliższych.