Doskonałe połączenie – czekolada i …?

Czekolada to doskonały dodatek do owoców

No właśnie! Każdy z nas mógłby w miejsce wielokropka wstawić przeróżne propozycje – orzechy, kawa, lody, wino… a nawet mięso! Nic dziwnego, bowiem ten aksamitny przysmak pobudza nie tylko apetyt, ale też i kulinarną kreatywność. Jednak jednym z najpopularniejszych rozwiązań ostatnich lat okazuje się zestawienie czekolady z różnorakimi owocami. Naszym zdaniem to strzał w dziesiątkę – czytajcie dalej, aby przekonać się dlaczego.

Czekolada plus owoce? Naturalnie!

Wiele osób, które są świadome konieczności dbania o zdrowie być może powstrzymuje się od tego, by sięgnąć po kawałek czekolady od czasu do czasu w obawie przed wzrostem poziomu glukozy. Jednak dzisiaj obawy te można odrzucić, bowiem owoce w czekoladzie to wspaniały kompromis między chwilą słodyczy i dbaniem o zdrowie.

Naturalne składniki, naturalna dawka cukru, naturalny sposób na zmysłowe smakowanie – dzięki takiemu zestawieniu już nikt nie powinien powstrzymywać się od spożywania czekolady. W takiej kompozycji aksamitny smak czekolady plus naturalny aromat owoców uzupełniają się tak sprawnie, że nawet największy amator zdrowego odżywiania nie będzie mógł sobie nic a nic zarzucić.

Owocowy misz – masz

Kolejną zaletą, jaką niosą ze sobą pyszne owoce w czekoladzie jest fakt, że właściwie nie ma ograniczeń jeśli chodzi o to jakie owoce wybrać – zdecydowana większość idealnie nadaje się do czekoladowego zanurzenia! Co lepsze, takie czekoladki owocowe są wspaniałe zarówno w smaku, jak i w prezentacji. Poniżej kilka najpopularniejszych przykładów owocowo- czekoladowych smakołyków.

Śliwkowe orzeźwienie

Śliwki chilijskie znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, a do tego są niesamowicie orzeźwiające. Wyróżniają się także wyjątkowym aromatem. A gdyby tak zanurzyć je w wyśmienitej, ciemnej czekoladzie…? Palce lizać! Taka zdrowa przekąska to eksplozja smaków, w której łączy się egzotyczność tych smakowitych śliwek z kunsztem najwyżej jakości czekolady!

Pomarańczowa soczystość

Kojarząca się nam głównie z goździkowym połączeniem pomarańcza równie znakomicie odnajduje się w zestawieniu z doskonałym smakiem czekolady. A już szczególnie ta, której smak dojrzewał w południowym słońcu. Smakowitość sama w sobie – i to zdrowa, orzeźwiająca, pyszna. Tego po prostu trzeba spróbować samemu! Taki harmonijny duet to kolejny przykład tego, że aromatyczne owoce w czekoladzie stanowią niesamowicie pyszną przekąskę, dla małych i dużych łasuchów.

Cytrynowa niespodzianka

Jeszcze jednym, być może najbardziej zaskakującym, owocowo – czekoladowym połączeniem jest kompozycja z udziałem skórki cytryny. Pewnie, każdy z nas wie, że starta cytrynowa skórka jest idealnym dopełnieniem aromatu wielu przysmaków, ale sama w sobie i to jeszcze z czekoladą? Warto się przekonać, że ten mix to eksplozja smaku! Bardzo orzeźwiające, oryginalne dobranie tych dwóch składników zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Ale cóż o tym trudno po prostu pisać, tego po prostu trzeba spróbować!

Owoce w czekoladzie można zrobić samemu albo też można od razu kupić gotowe, w ozdobnym pudełku, co jest idealnym pomysłem na słodki podarunek na każdą okazję. Tak pięknie zapakowane czekoladki są bowiem zawsze mile widziane przez każdego – bo bez względu na wszystko, kochamy zdrowo i pysznie jeść!