Z jednej strony stanowią zmorę nastolatków, ale nie oszczędzają również dorosłych. Pryszcze! Kto je lubi? Mogą pojawić się w najmniej odpowiednim momencie i w najmniej odpowiednich miejscach. Na nosie, policzkach, brodzie, szyi, dekolcie i plecach. Wszędzie tam, gdzie trudno je ukryć i zatuszować. Nazywamy je pryszczami, choć termin ten nie jest używamy w literaturze naukowej. Specjaliści mówią o krostach, grudkach i zaskórnikach.
Główną przyczyną występowania pryszczy jest nadczynność gruczołów łojowych. Zwiększona produkcja łoju sprawia, że naskórek złuszcza się nieprawidłowo i tworzy pewien rodzaj blokady. Zwiększone wydzielanie łoju może być spowodowane brakiem równowagi hormonalnej (charakterystycznej u nastolatków, ale nie tylko), czy nadmiernym stresem. Zdarza się, że zmiany skórne są skutkiem zaburzeń trawiennych, dlatego zanim zabierzemy się do walki z niechcianymi pryszczami, warto zrozumieć mechanizm ich powstawania oraz obserwować swoje ciało.
Dieta
Nie trzeba nikogo przekonywać, że zdrowa i zrównoważona dieta ma ogromny wpływ na to, jak wyglądamy i jak się czujemy na co dzień. Od lat sądzono, chociaż nigdy tego całkowicie nie udowodniono, że jedną z przyczyn powstawania pryszczy jest nadmierne spożywanie cukru i tłuszczy. Jeśli obserwujesz u siebie zmiany skórne po zjedzeniu słodyczy lub słonych frytek, być może warto je odstawić na jakiś czas, by sprawdzić reakcję skóry.
Coraz częściej mówi się o tym, że przyczyną krost może być chlor – składnik soli kuchennej. Właśnie dlatego dieta oparta na daniach sprzedawanych w punktach szybkiej obsługi, słodyczach i tzw. przekąskach (chipsy, orzeszki słone itp.) nie dość, że nie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości składników mineralnych i witamin (co musi odbić się na cerze wcześniej czy później), to jeszcze czyni nas powolniejszymi i bardziej ospałymi.
Badania pokazały, że u osób cierpiących na trądzik, występuje niedobór cynku. Jest go sporo w mięsie drobiowym (bez skórki niestety!), orzechach i skorupiakach.
Jedz więcej:
- owoców i warzyw
- chudego mięsa
- orzechów
- nasion i fasoli.
Unikaj:
- mocno solonych potraw (frytki, hamburgery, kebab itp.)
- dodawania cukrów do napojów
- słodyczy.
Zioła
Ziołolecznictwo to jeden z najstarszych sposobów leczenia i zapobiegania chorobom. Preparaty ziołowe można kupić w aptekach i sklepach zielarskich. Poniżej kilka ziół, które mogą być ci pomocne w walce z pryszczami. Być może któreś z nich będzie dla ciebie strzałem w dziesiątkę.
Herbata z pokrzywy
2 łyżki stołowe świeżych, rozdrobnionych liści pokrzywy zalać 1l wrzątku i pozostawić na parę minut do zaparzenia. Napar wlać do termosu i pić małymi łykami w ciągu dnia. Dobrze, żeby taka kuracja trwała 1-2 tygodnie.
Herbata z liści jagód
1 łyżeczkę herbaty z suszonych liści jagód zalać filiżanką wrzątku, pozostawić na 5 minut. Pić 3 razy dziennie.
Łopian większy
5g liści zalać 1l wrzątku, gotować 10 minut. Pić 1-2 filiżanki w południe i wieczorem. Sproszkowany korzeń łopianu można dostać w kapsułkach.
Jeżówka
Wzmacnia układ krążenia, limfatyczny i oddechowy. Może być stosowana w formie nalewki doustnie 30 kropli 2 razy dziennie oraz zewnętrznie.
Okłady z naparu rumianku
Ciepłe okłady z rumianku, wykonywane 3-4 razy dziennie. Sporządzić napar z rumianku (1 łyżeczkę rumianku zalać filiżanką gorącej, ale nie wrzącej herbaty), namoczyć w nim lnianą chusteczkę i przykładać przez minutę do twarzy.
Maseczki
Maseczka z gliny leczniczej
3 łyżki gliny leczniczej (dostępna w aptekach i sklepach z produktami naturalnymi) wymieszać z ciepłą wodą, aż powstanie gęsta papka. Nałożyć ją na twarz, omijając skórę wokół oczu. Po 20 minutach maseczkę zmyć i nałożyć na twarz naturalny krem nawilżający bez konserwantów i środków zapachowych.
Maseczka drożdżowa
2dkg drożdży zmieszać w 2 łyżkami mleka. Gotową papkę nałożyć na twarz, omijając okolice oczu. Po 15 minutach zmyć.
Maseczka owsiano-octowa
2 łyżki mąki owsianej wymieszać z 1 łyżką octu jabłkowego, tak by powstała gęsta papka. Nałożyć na twarz, omijając skórę wokół oczu. Po 10 minutach zmyć letnią wodą.
Autor: Natalia Knap