Dieta przeciwzapalna

Warzywa i sałatka jako dieta przeciwzapalna

Nie jest dla nikogo już dziś tajemnicą, że to jak się odżywiamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Nie do końca zdajemy sobie jednak sprawę, jak ogromny wpływ ma jedzenie nie tylko na nasze samopoczucie, ale też zdrowie. Współcześnie przeprowadzane badania wskazują, że odpowiednia dieta jest w stanie zarówno uchronić nas przed poważanymi schorzeniami jak i w niektórych przypadkach zahamować bądź nawet cofnąć uciążliwe objawy chorób.

Stan zapalny – co to takiego?

Stan zapalny to nic innego jak reakcja obronna organizmu na uszkodzenie tkanki. Może powstać na skutek infekcji, urazu mechanicznego jak i przewlekłych chorób. Towarzyszą mu różne objawy takie jak: zaczerwienienie, ból, gorączka, upośledzenie funkcji. Jest  to związane z działaniem tkankowych hormonów stanu zapalnego, które są odpowiedzialne między innymi za powstanie odczynu zapalnego. Do miejsc objętych stanem zapalnym przez sieć rozszerzonych naczyń włosowatych może przenikać płyn wysiękowy, który zawiera komórki wytworzone do walki z czynnikami zewnętrznymi, a wysoka gorączka niszczy większość bakterii.

Na co dzień  często bagatelizujemy drobne stany zapalne, których objawy po krótkiej kuracji ustępują. Gdy stany zapalne nabierają jednak charakteru chronicznego i utajonego mogą stać się podłożem poważnych chorób takich jak: choroby układu krążenia, autoagresywne, udar, cukrzyca, choroba Alzheimera a nawet nowotwory.

Dieta przeciwzapalna – czyli co jeść, by sobie pomóc

Celem diety przeciwzapalnej nie jest utrata kilogramów czy przyrost masy mięśniowej, ale zapobieganie szkodliwym procesom zachodzącym w organizmie, ich częściowe lub całkowite neutralizowanie. To dieta, która pozwala na zachowanie organizmu w dobrej kondycji na całe lata.

Ogólne zasady diety przeciwzapalnej:

  • różnorodność spożywanego pożywienia,
  • wprowadzenie do diety jak największej ilości świeżych produktów,
  • wzbogacenie posiłków o owoce i warzywa,
  • ograniczenie lub rezygnacja ze spożywania żywności przetworzonej i fast-foodów.

Gdyby spojrzeć na produkty spożywcze jak na źródło substancji wywołujących określone reakcje, to łatwo dałoby się zauważyć, że w różnym stopniu przyczyniają się one także do powstawania stanów zapalnych. Dlatego dzielimy je na: pro- zapalne, neutralne, przeciwzapalne.

W diecie przeciwzapalnej na pewno należy unikać:

  • czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina),
  • przetworzonego mięsa (kiełbasy, parówki, wędliny),
  • nabiału o wysokiej zawartości tłuszczu (masło, śmietana, mleko),
  • produktów wysoko przetworzonych, rafinowanych (białe pieczywo, ryż i makaron, ciasta i przekąski z białej mąki, słodycze, cukry, syropy, napoje gazowane),
  • tłuszczów nasyconych (wędliny, masło, śmietana, produkty rafinowane, ciasta).

Nasze menu należy sporządzić w oparciu o następujące produkty:

  • owoce (maliny, jagody, brzoskwinie, granaty, jeżyny, borówki, truskawki, avocado, śliwki, wiśnie, jabłka, gruszki),
  • warzywa (jarmuż, szpinak, brokuły, kalafior, marchewka, pomidory, cukinia, buraki, cebula, czosnek, papryka, warzywa zielone, dynia, warzywa z rodziny kapustnych),
  • rośliny strączkowe (fasola – biała, adzuki, kidney, mung, cieciorka, soczewica biała i czerwona),
  • orzechy i nasiona (orzechy włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, nasiona lnu),
  • produkty pełnoziarniste, kasze i ryże (ryż brązowy, ryż basmati, ryż dziki, quinoa,  kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, makaron gryczany, makaron pełnoziarnisty, makaron z brązowego ryżu, otręby, amarant, bulgur),
  • ryby i owoce morza (śledź, łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, sardynki),
  • chude mięso drobiowe,
  • zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej z nasion winogron, olej z wiesiołka),
  • zioła i przyprawy: imbir, kurkuma, cynamon, oregano, goździki, pieprz, rozmaryn, pieprz cayenne, papryka chili,
  • napoje: woda niegazowana, herbata (biała, zielona).

Dieta nie musi być nudna

Dieta kojarzy się z ograniczeniami i wyrzeczeniami, dyscypliną, z monotonią i nudą. To prawda, że zmiana wieloletnich nawyków nie jest łatwa, ale nie niemożliwa. Wykorzystując zdrowe produkty możemy stworzyć wiele fantastycznych potraw i doświadczyć  nowych doznań kulinarnych.

Dowód. Przykładowe menu obiadowe:

  • zupa- krem z dyni z curry,
  • dorsz zapiekany z ziołami,
  • gruszka zapiekana z cynamonem i goździkami na deser.

Prawda, że smacznie. A zatem? Jeśli możemy przy odrobinie wysiłku zyskać i przyjemność i zdrowie, dlaczego mamy tego nie zrobić.

Autor: Luiza Malanowska