Dieta na zdrowe stawy

dieta na stawy

Kondycja naszego organizmu zależy w dużej mierze od tego, co na co dzień spożywamy. Aby utrzymać ciało w dobrej kondycji, musimy pamiętać nie tylko o codziennej aktywności fizycznej, ale też o właściwym odżywianiu, adekwatnym do naszych potrzeb. Zdrowa, urozmaicona dieta pomoże nam zadbać o zdrowie całego organizmu, jeśli jednak borykamy się z określonymi schorzeniami, np. bólami stawów, wtedy warto dodatkowo zwrócić uwagę na kilka konkretnych czynników.

Wśród składników pokarmowych znajduje się wiele substancji, które są budulcem dla stawów albo wręcz przeciwnie – mogą spowodować pogorszenie ich stanu. To od nas zależy w jakim stanie będą. Dla wszystkich, którzy borykają się ze stanami zapalnymi oraz bólami stawów mamy dobrą wiadomość – wystarczą nawet niewielkie zmiany w diecie, aby pomóc sobie w zauważalny sposób.

Choroby stawów – jakie produkty wybierać?

Nabiał

Jest wspaniałym źródłem pełnowartościowego białka – budulca chrząstki stawowej. Jest także najważniejszym źródłem wapnia, który jest niezbędnym elementem dla właściwej budowy kości i zębów.

Warzywa i owoce

Są źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, również stawów oraz zapobiegają ich zwyrodnieniom. Składniki odżywcze zawarte w tej grupie produktów wspierają tworzenie kolagenu, a więc i prawidłową kondycję stawów. Do diety warto włączyć przede wszystkim kapustę, marchewkę, dynię, pietruszkę, seler, brokuły, buraki, ogórki, por, truskawki, jagody, żurawinę czy owoce cytrusowe. Do surówek warto dodać trochę oleju roślinnego, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły się wchłonąć.

Tłuste ryby morskie

Zawarte w nich kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne, wpływają również pozytywnie na ruchomość stawów. Są dobrym źródłem witaminy D, której obecność zwiększa przyswajanie wapnia, a także źródłem jodu i dobrze przyswajalnego białka. Przynajmniej dwa razy w tygodniu sięgnijmy po makrelę, tuńczyka, flądrę, halibuta, śledzie lub sardynki. Podobne działanie mają oleje, zwłaszcza oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany.

Orzechy włoskie i siemię lniane

Podobnie jak ryby morskie, są dobrym źródłem kwasów omega-3, działających pozytywnie na pracę stawów, dostarczają również organizmowi witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne.

Produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe

Są bogatym źródłem błonnika sprzyjającego odchudzaniu, co ma szczególne znaczenie w przypadku nadwagi, negatywnie wpływającej na stan stawów. Znajdziemy w nich też dużo witamin z grupy B, łagodzących stres (może on wpływać niekorzystnie na stan mazi stawowej). Produkty oczyszczone warto zastąpić tymi z pełnego przemiału: pieczywem pełnoziarnistym i razowym, brązowym makaronem i ryżem, otrębami. Produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe są także dobrym źródłem białka, a rośliny strączkowe dodatkowo wpływają korzystnie na syntezę mazi stawowej.

Cebula i czosnek

Oba te produkty działają przeciwzapalnie, pomagając pozbyć się również tych już istniejących stanów zapalnych. Zawarte w nich związki siarki, a także kwercetyna i allicyna, powodują mniejsze wydzielanie hormonów podtrzymujących stan zapalny.

Przyprawy

Przygotowując posiłek warto wybrać przyprawy, które mają właściwości przeciwzapalne. Należą do nich bazylia, majeranek, mięta, cząber, chrzan, kurkuma, goździki czy imbir. Poza działaniem przeciwzapalnym wspomagają też trawienie, a także poprawiają przemianę materii, co jest konieczne przy występowaniu nadwagi.

Dodatki do diety

Przy chorobach stawów zalecane jest często spożywanie galaretek (owocowych, mięsnych, rybnych), które zawierają żelatynę, ułatwiającą regenerację tkanki stawowej. Jako dodatek można również zastosować sproszkowaną chrząstkę rekina lub hydrolizaty kolagenu.

Choroby stawów – jakich produktów unikać?

Czerwone mięso

Jest źródłem sporych ilości kwasów omega-6, zwłaszcza kwasu arachidonowego, który może wzmagać powstawanie procesów zapalnych w organizmie. Podobne działanie mają też niektóre oleje roślinne (np. słonecznikowy, kukurydziany).

Produkty wysokoprzetworzone i niezdrowe przekąski

Zawierają dużą ilość konserwantów, dodatków smakowych i aromatycznych, które bardzo niekorzystnie działają na stawy, powodują również przybieranie na wadze. Produkty takie sprzyjają także tworzeniu się wolnych rodników, które wpływają destrukcyjnie na stawy.

Tłuszcze zwierzęce

Jedzone w nadmiarze, utrudniają wchłanianie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy i budowy stawów.

Produkty z białej mąki

Sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej, a w następstwie nadmiernemu przeciążaniu stawów.

Kawa, herbata i alkohol

Zmniejszają wchłanianie wapnia z posiłków i zwiększają jego wydalanie z organizmu, obniżają przyswajanie składników mineralnych oraz białka. Warto zrezygnować z nich przynajmniej w czasie posiłków.

Problemy ze stawami mogą być bardzo uciążliwe, przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu. Warto zatem zwrócić uwagę na to, co jeść należy, a czego warto unikać, a także na ilość przyjmowanych kalorii, gdyż nadwaga to poważny wróg naszych stawów. Aby wspomóc leczenie i dietę bardzo ważna jest także regularna aktywność fizyczna, dostosowana do naszych indywidualnych potrzeb.