Dieta dla zdrowej skóry

skóra dieta

Na skórze twarzy odbijają się wszelkie niekorzystne czynniki i sytuacje z naszego codziennego życia. Stres, niewyspanie, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, klimatyzacja. Wszystko to sprawia, że stan naszej skóry jest daleki od ideału. Sytuacja jest jeszcze gorsza teraz, na końcu zimy, kiedy mieliśmy mniej ruchu, więcej przebywaliśmy w ogrzewanych pomieszczeniach, a twarz musiała znosić ciągłe zmiany temperatury. Zanim jednak sięgniemy po drogie, reklamowane kremy lub suplementy diety, warto wprowadzić do diety składniki, które upiększą ją od wewnątrz.

Witaminy

Dla zdrowego wyglądu naszej skóry korzystna jest praktycznie cała gama witamin.

  • Witamina A – wspomaga proces wymiany komórek, a także wzmacnia włókna kolagenu i elastyny, dzięki czemu ma działanie przeciwstarzeniowe.
  • Witamina C – jej właściwości antyutleniające przeciwdziałają starzeniu się skóry, bierze udział w produkcji kolagenu, jest również pomocna przy pękających naczynkach.
  • Witamina E – silny antyoksydant, który ujędrnia skórę, zmniejsza wiotkość i opóźnia jej starzenie.
  • Witaminy z grupy B – działają ujędrniająco na skórę, zwiększają jej elastyczność, są również pomocne przy problemach skórnych.

Dietę warto wzbogacić różnorodnymi warzywami i owocami, a także pestkami, orzechami, roślinami strączkowymi, olejami czy rybami.

Antyoksydanty

Związki, które występują najczęściej w owocach i warzywach, mające zdolności ochrony skóry, usuwania z organizmu szkodliwych wolnych rodników, zabezpieczenia przed promieniowaniem UV, a także właściwości przeciwzapalne.

Występują w owocach (zwłaszcza cenne są jeżyny, borówki, jagody, aronia, jagody acai, czerwone winogrona, jabłka, wiśnie, czereśnie), warzywach (pomidory, czosnek, karczochy, fasola), orzechach, kakao, przyprawach, zielonej herbacie, kawie i czerwonym winie.

Szczególnie ważnym dla skóry antyoksydantem jest koenzym Q10, którego zawartość w organizmie stopniowo się wyczerpuje i warto uzupełniać go dietą. Zawierają go produkty pełnoziarniste, podroby, orzechy, migdały, jagody, tłuste ryby czy oleje.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Wpływają na prawidłową regenerację skóry, działają nawilżająco i chronią ją przed toksynami. Kwasy omega-3 wykazują także silne właściwości przeciwzapalne.

Włączmy do jadłospisu tłuste ryby morskie, oleje, awokado, orzechy i jajka.

Składniki mineralne

  • Cynk – poprawia stan skóry, polepsza jej elastyczność, jest pomocny przy trądziku i innych zmianach skórnych, zmniejsza jej podatność na infekcje.
  • Selen – wzmocni elastyczność naszej skóry, jako silny antyoksydant przeciwdziała też jej starzeniu.
  • Krzem – działa przeciwzmarszczkowo, wpływa korzystnie na elastyczność skóry, przeciwdziała cellulitowi, jest również skuteczny przy pękających naczynkach. Pomaga w przypadku występowania stanów zapalnych, trądziku, a także wspomaga regenerację naskórka.
  • Wapń – wygładza skórę, nadaje jej miękkości, pomaga także przy chorobach skórnych pochodzenia alergicznego, przyspiesza gojenie ran.

Jak widać, aby zadbać o zdrową, atrakcyjną skórę nie trzeba wprowadzać żadnej rewolucyjnej diety. Wystarczy zdrowy, urozmaicony jadłospis i pamiętanie o odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Niebagatelne znaczenie ma także ilość wypijanej codziennie wody i aktywność na świeżym powietrzu. Przestrzeganie tych zasad sprawi, że przywitamy wiosnę nie tylko z uśmiechem na twarzy, ale także z piękną, odżywioną skórą.

 

Ewa Zawidzka