Cichorium L. to łacińska nazwa dla cykorii, popularnej bohaterki niejednego z dań kuchni śródziemnomorskiej.
W rejonie morza Śródziemnego ludzie doceniają tę roślinę od wieków i doskonale znają jej dobroczynny wpływ na zdrowie. Obecnie cykoria jest szeroko wykorzystywana w całej Europie i to nie tylko jako istotny ingredient kawy zbożowej.
Co to jest cykoria?
Słowo “cykoria” określa rodzaj roślin zielonych z rodziny astrowatych. Z tej dość szerokiej grupy do spożycia nadają się: Cichorium intybus var. foliosum. Uprawiana była już w czasach średniowiecznych, a na szeroką skalę pod koniec XIX wieku najprawdopodobniej na terenach dzisiejszej Belgii.
Niegdyś przypisywano jej magiczne właściwości i używano do rytuałów czarnej magii – cykoria najczęściej służyła do rzucania zaklęć. Co ciekawe, wzmiankę o tym znajdziemy także w “Harrym Potterze” J.K. Rowling.
Kiedyś cykoria niektórych wprawiała w przerażenie – stęd pochodzenie stwierdzenia “mieć cykorię” czy “mieć cykora”, a inni używali jej jako stymulantu apetytu. Faktem jest jednak, że warzywo to ma mnóstwo zalet i warto je uwzględnić w swojej diecie.
Cykoria – zawartość składników mineralnych
Cykoria jest niskokaloryczna – 100 g posiada zaledwie 21 kcal, przy bardzo dużej ilości składników mineralnych i innych cennych witamin:
- Sód,
- Potas,
- Magnez,
- Mangan,
- Żelazo,
- Miedź,
- Cynk,
- Fosfor,
- Karoten,
- Błonnik,
- Witaminy A, B1, B2, C, E i K,
- Kwas foliowy,
- Laktucyna i ilaktukopikryna.
Cykoria i jej działanie na organizm
Laktucyna i laktukopikryna – składniki znajdujące się w cykorii wpływają korzystnie na funkcjonowanie wątroby, dzięki czemu zwiększa się produkcja żółci. Cykoria usprawnia funkcjonowanie całego układu pokarmowego m.in. przyspiesza perystaltykę jelit poprzez stymulacje dobrych bakterii w jelicie; przeciwdziała także zaparciom. Cykoria pomaga obniżać poziom cholesterolu, a także normuje poziom cukru we krwi. Dodatkowo posiada korzystny wpływ na pracę nerek oraz posiada działanie alkalizujące organizm.
Cykoria zawiera dość dużą ilość beta-karotenu, który wpływa korzystnie na stan skóry wyrównując jej koloryt. Dzięki witaminie A cera staje się młodsza, bardziej wygładzona. Aktywnie hamuje powstawanie nowych zmarszczek oraz przebarwień skórnych. Cykoria jest zalecana w diecie dla osób posiadających trądzik, gdyż łagodzi objawy i pomaga go zniwelować. Pomaga także w walce z łamliwością paznokci i włosów, poprawiając jednocześnie ich kondycję.
Warto także nadmienić, iż u kobiet karmiących zwiększa produkcję mleka. Zaleca się ja dlatego szczególnie przy problemie laktacyjnym.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze cykorii?
Najlepiej wybierać twarde, jak najmniejsze i jak najbledsze główki, których listki przylegają ciasno do siebie. Taki wybór zapewni nam najsłodszą wersję warzywa. Średnia wielkość główki cykorii powinna wynosi: ok. 3-6 cm i długości do ok. 20 cm.
Cykoria w kuchni
Przyrządzanie cykorii należy rozpocząć od wymoczenia jej w zimnej wodzie – w ten sposób pozbędziemy się smaku goryczki. Po takim wstępnym oporządzeniu można ją spożywać w zasadzie w każdej formie. Specjaliści uważają, że najlepiej smakuje surowo solo lub jako dodatek do surówek i sałatek. Cykoria poprawia wyrazistość smaku daniom z serów, wędlin, owoców (zwłaszcza gruszek i jabłek), sugerowanym dresingiem do cykorii jest sos vinegret. Cykoria sprawdzi się także duszona, pieczona czy zapiekana.
Autor: Natalia Mielicka