Roślina, znana pod łacińską nazwą Cichorium intybus, to znany dodatek do sałatek, o charakterystycznym, gorzkawym smaku. Uprawiana jest głownie we Francji, Belgii i Holandii, a sezon na cykorię trwa od października do kwietnia.
Składniki odżywcze cykorii
Zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor, magnez i mangan. Jej głównymi związkami aktywnymi są flawonoidy, fitosterol, glikozydy, związki gorzkie.
Cykoria jest również źródłem inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem i bardzo korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.
Cykoria – właściwości zdrowotne
- wpływa pozytywnie na proces trawienia, działając żółciopędnie, poprawiając metabolizm i usprawniając pracę wątroby,
- wspomaga procesy odchudzania, poprawia apetyt, ułatwia wchłanianie składników odżywczych,
- ma korzystny wpływ na pracę jelit, pomaga regulować mikroflorę bakteryjną, reguluje przemianę tłuszczów,
- dzięki dużej zawartości błonnika ogranicza wchłanianie tłuszczów i zapobiega zaparciom,
- ma właściwości antybakteryjne,
- jest polecana przy bezsenności oraz jako produkt przeciwdziałający miażdżycy.
Cykoria w kuchni
Najczęściej stosowana jest jako składnik sałatek, jako duszony lub gotowany dodatek do obiadu oraz w formie pieczonej.
Często jest też używana jako zastępnik kawy, dodawany np. do kawy zbożowej.
Z suszonej lub świeżej cykorii można również przygotować napar, łyżkę zalać szklanką wrzącej wody, świeże liście zagotować, a suche odstawić na 15 minut do zaparzenia i odcedzić.
Jak kupować i przechowywać cykorię
Cykoria podczas wzrostu nie powinna mieć styczności ze światłem, dlatego główki powinny być białe, a jedynie brzegi liści lekko żółtawe. Główka powinna być jędrna i zwarta, o delikatnych, kruchych liściach.
Należy ją przechowywać w ciemnym miejscu, żeby nie dopuścić do zzielenienia liści. Najlepiej owinąć ją papierowymi torbami lub ręcznikami i przechowywać w lodówce. Tak przetrzymywana powinna zachować świeżość do około czterech dni.