Cykoria – wartościowa jesienią i zimą

cykoria właściwości

Roślina, znana pod łacińską nazwą Cichorium intybus, to znany dodatek do sałatek, o charakterystycznym, gorzkawym smaku. Uprawiana jest głownie we Francji, Belgii i Holandii, a sezon na cykorię trwa od października do kwietnia.

Składniki odżywcze cykorii

Zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor, magnez i mangan. Jej głównymi związkami aktywnymi są flawonoidy, fitosterol, glikozydy, związki gorzkie.

Cykoria jest również źródłem inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem i bardzo korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.

Cykoria – właściwości zdrowotne

  • wpływa pozytywnie na proces trawienia, działając żółciopędnie, poprawiając metabolizm i usprawniając pracę wątroby,
  • wspomaga procesy odchudzania, poprawia apetyt, ułatwia wchłanianie składników odżywczych,
  • ma korzystny wpływ na pracę jelit, pomaga regulować mikroflorę bakteryjną, reguluje przemianę tłuszczów,
  • dzięki dużej zawartości błonnika ogranicza wchłanianie tłuszczów i zapobiega zaparciom,
  • ma właściwości antybakteryjne,
  • jest polecana przy bezsenności oraz jako produkt przeciwdziałający miażdżycy.

Cykoria w kuchni

Najczęściej stosowana jest jako składnik sałatek, jako duszony lub gotowany dodatek do obiadu oraz w formie pieczonej.

Często jest też używana jako zastępnik kawy, dodawany np. do kawy zbożowej.

Z suszonej lub świeżej cykorii można również przygotować napar, łyżkę zalać szklanką wrzącej wody, świeże liście zagotować, a suche odstawić na 15 minut do zaparzenia i odcedzić.

Jak kupować i przechowywać cykorię

Cykoria podczas wzrostu nie powinna mieć styczności ze światłem, dlatego główki powinny być białe, a jedynie brzegi liści lekko żółtawe. Główka powinna być jędrna i zwarta, o delikatnych, kruchych liściach.

Należy ją przechowywać w ciemnym miejscu, żeby nie dopuścić do zzielenienia liści. Najlepiej owinąć ją papierowymi torbami lub ręcznikami i przechowywać w lodówce. Tak przetrzymywana powinna zachować świeżość do około czterech dni.