Co warto wiedzieć o probiotykach?

probiotyki

Często zalecane przy antybiotykoterapii, mają też wiele innych cennych właściwości. Pomagają przy problemach z odpornością, stanach zapalnych przewodu pokarmowego czy kłopotach z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to inaczej mikroorganizmy, które dostając się do przewodu pokarmowego, kolonizują go i wpływają korzystnie na jego pracę. Stosowane najczęściej jako produkty żywnościowe, stosowane doustnie, posiadają mieszane albo pojedyncze hodowle żywych bakterii, które mają wymierny wpływ na zdrowie całego organizmu. Bakterie znajdujące się w probiotykach mnożą się i rywalizują z drobnoustrojami patogennymi, przez które organizm jest narażony na wiele chorób. Mają za zadanie przylegać do nabłonka jelita tak, by nie zostały z niego usunięte podczas chorób, takich jak biegunka. Muszą również być odporne na kwasy żółciowe, kwas solny i enzymy trawienne.

Kiedy warto stosować probiotyki?

Oprócz podstawowej funkcji jaką jest usprawnianie pracy układu pokarmowego, probiotyki poprawiają również czynności układu odpornościowego. Ponadto łagodzą nietolerancję laktozy,  minimalizują ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, regulują czynność jelit usuwając substancje toksyczne z organizmu oraz zmniejszają podatność na rozwój alergii.

Na tym jednak nie kończy się zastosowanie probiotyków. Pomagają również w leczeniu biegunek poantybiotykowych, podróżnych bądź wywołanych przez rotawirusy, przy ostrym zapaleniu jelit lub żołądka, przy leczeniu chorób dróg oddechowych u dzieci, zapobiegają także niektórym zakażeniom grzybiczym i bakteryjnym.

Probiotyki mogą również poprawiać wchłanianie niektórych witamin i składników mineralnych oraz pomagać w obniżeniu wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

Naturalne probiotyki

Warto wiedzieć, że probiotyki występują również w naturalnych produktach żywnościowych.  Znajdują się między innymi w:

  • domowej, kiszonej kapuście, która zapobiega rozwijaniu się przeziębień,
  • przetworach mlecznych (jogurtach, kefirach, zsiadłym mleku, maślankach),
  • kwasie chlebowym, który szybko gasi pragnienie,
  • domowych kiszonych ogórkach.

Agnieszka Miśkowiec