Wszystko co robimy obecnie, wykonujemy szybko. Pragniemy czym prędzej osiągnąć najwyższy szczebel w karierze zawodowej, nie chcemy długo czekać na zadowalające rezultaty gimnastyki, rehabilitacji, diety itp.
Kiedy na moment zdołamy uspokoić gonitwę myśli i zastanowić się, jak to jest ze współczesnym trybem życia, dochodzimy do wniosku, że wciąż nie mamy na nic czasu.
Fast food na topie?
Chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, ponieważ wiemy, jak bardzo jest ważne. Bez zdrowego ciała nie da się dobrze funkcjonować na dłuższą metę. Jednak wciąż lgniemy do barów szybkiej obsługi oraz jedzenia typu fast food i junk food, zapominając, że te potrawy nie wnoszą nic dobrego do naszego organizmu. Z pewnością do podobnych wniosków dochodzą autorzy książek traktujących o zdrowym i wartościowym odżywianiu. Takich poradników na szczęście na polskim rynku jest coraz więcej.
„Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury”
Wśród nich znajdziemy również publikację „Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury”. Dzięki niej poznamy ponad pięćdziesiąt najzdrowszych korzeni, nasion, grzybów, ziół, warzyw a także owoców podzielonych na SUPER kategorie: superzioła, supernasiona, superowoce, super korzenie i inne superprodukty. Autorzy książki zapoznają czytelników z ich właściwościami oraz dokładnie opisują każdy z nich.
Mając kilkadziesiąt zdrowych smakołyków do wyboru na pewno znajdziemy coś dla siebie. Pamiętajmy! Zdrowie jest najważniejsze, dlatego warto wiedzieć, jak naturalnie wspierać organizm w codziennych zmaganiach. Z książki „Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury” dowiemy się, że rumianek pomoże złagodzić stres, będzie działał także rozkurczowo, z kolei awokado spala tłuszcz utrzymując poprawny poziom insuliny. Thorsten Weiss i Jenny Bor zadbali również o to, abyśmy od razu mogli rozpocząć zdrowo się odżywiać, ponieważ przy każdym produkcie znajduje się przepis na zdrowe danie – pastę lub deser.
Żywność funkcjonalna, czyli superżywność
Autorzy starają się przekazać tezę, że jedzenie nie tylko odżywia nasze ciało, ale może pomagać je także uzdrowić. Dlatego żywność funkcjonalna, czyli tzw. “superżywność” nie jest tu ograniczona jedynie do modnych, sezonowych preparatów czy produktów, ale jest ujęta szerzej – jako grupa produktów mająca pozytywne działanie na zdrowie. Żywność funkcjonalna niezwykle korzystnie wpływa m. in. na układ krążenia, układ trawienny, dodaje energii, zwiększa jasność umysłu czy zapobiegająca powstawaniu nowotworów.
Poza modnymi, wśród zwolenników zdrowego odżywiania, produktami, jak jagody goji, acai, grzyb Reishi czy chia, znajdziemy także nawrót do rodzimych produktów. Do składnikówi, które istnieją w naszej kuchni od lat, takich jak jak pokrzywa, rumianek, chili czy siemię lniane.
Thorsten Weiss i Jenny Bor opisują także narzędzia kuchenne, jakich warto używać, aby maksymalnie ograniczyć utratę wartości odżywczych.
Proste, przejrzyste przepisy na smaczne koktajle, zdrowe przekąski, desery i pasty pomogą nam szybko wprowadzić korzystne zmiany w naszej diecie.
Polecamy pozycję „Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury” zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem panuje zmienna aura. Zadbajmy o poprawne i satysfakcjonujące działanie organizmu. Zamieńmy wizyty w barach szybkiej obsługi na wizyty w sklepach ze zdrową żywnością. Na pewno się to opłaci naszym organizom!
„Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury” – dane wydawnicze
Tytuł książki | Żywność funkcjonalna. Najzdrowsze produkty z natury |
Autorzy | Thorsten Weiss, Jenny Bor |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Vital |
Liczba stron | 144 |
Numer wydania | Wydanie I |
Rok wydania | 2015 |
Wymiary książki | 145 x 205 mm |
Numer ISBN | 978-83-64278-74-7 |
Autor: Agnieszka Miśkowiec