Według wielu aktualnych badań kuchnia wegetariańska i dieta na niej oparta są zaliczane do jednych z najzdrowszych sposobów odżywiania.
Dieta wegetariańska pomaga w walce z chorobami układu krążenia i podwyższonym poziomem cholesterolu, dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, poprawia metabolizm i oczyszcza organizm.
Dieta wegetariańska – warzywa i owoce najlepsze
Nowa Piramida Żywienia opublikowana w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia stawia warzywa oraz owoce na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o żywność. Mają one najwięcej prozdrowotnych właściwości.
Jednak nawet jeśli nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez kawałka mięsa, warto wprowadzić do jadłospisu więcej potraw opartych o produkty roślinne.
„Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie”
We wprowadzaniu do codziennej diety potraw wegetariańskich może nam pomóc książka Małgorzaty i Norberta Duży „Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie”.
Autorami książki są wieloletni wegetarianie, dla których kuchnia wegetariańska stanowi codzienność i którzy dużą wagę przykładają do komponowania pełnowartościowych posiłków.
Kuchnia wegetariańska – na początek 450 przepisów
W pierwszej części książki znajdziemy opis najbardziej popularnych produktów żywnościowych, zawartości białka w każdym z nich, wartości odżywczych i oddziaływania na zdrowie. Autorzy opisują różnorodne środki słodzące, przyprawy, dodatki do potraw, a także wskazują zdrowe zamienniki stosowanych powszechnie „ulepszaczy”. Wyjaśniają też zasady stosowania diet roślinnych, tak aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.
„Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie” zawiera niebagatelną liczbę 450 przepisów na rozmaite dania: zupy, sałatki, dania obiadowe, sosy, pasty do chleba, desery i ciasta. Wszystkie przepisy są proste, niedrogie i łatwe do przygotowania. Dużym ułatwieniem jest alfabetyczny indeks potraw umieszczony na samym końcu, dzięki któremu możemy szybko wyszukać interesującą nas potrawę.
Książka jest ładnie wydane, oprawiona w kredową okładkę i stanowi praktyczny spis wegetariańskich potraw na każdą okazję.
Jeśli w przededniu wiosny chcemy wzbogacić swoją dietę większą ilością witamin i składników mineralnych, książka ta będzie świetnym pomocnikiem. Duża ilość sałatek, surówek, zup i innych potraw bogatych w warzywa oraz owoce pomogą nam zmienić sposób żywienia, tak aby przywitać wiosnę w pełni zdrowia i sił.
„Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie” – dane wydawnicze
Tytuł książki | Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie |
Autorzy | Małgorzata Duży, Norbert Duży |
Wydawnictwo | Wydawnictwo Vital |
Liczba stron | 312 |
Numer wydania | Wydanie I |
Rok wydania | 2015 |
Wymiary książki | 145 x 205 mm |
Numer ISBN | 978-83-64278-68-6 |