Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

Według wielu aktualnych badań kuchnia wegetariańska i dieta na niej oparta są zaliczane do jednych z najzdrowszych sposobów odżywiania.

Dieta wegetariańska pomaga w walce z chorobami układu krążenia i podwyższonym poziomem cholesterolu, dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, poprawia metabolizm i oczyszcza organizm.

Dieta wegetariańska – warzywa i owoce najlepsze

Nowa Piramida Żywienia opublikowana w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia stawia warzywa oraz owoce na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o żywność. Mają one najwięcej prozdrowotnych właściwości.

Jednak nawet jeśli nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez kawałka mięsa, warto wprowadzić do jadłospisu więcej potraw opartych o produkty roślinne.

„Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie”

We wprowadzaniu do codziennej diety potraw wegetariańskich może nam pomóc książka Małgorzaty i Norberta Duży „Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie”.

Autorami książki są wieloletni wegetarianie, dla których kuchnia wegetariańska stanowi codzienność i którzy dużą wagę przykładają do komponowania pełnowartościowych posiłków.

Kuchnia wegetariańska – na początek 450 przepisów

W pierwszej części książki znajdziemy opis najbardziej popularnych produktów żywnościowych, zawartości białka w każdym z nich, wartości odżywczych i oddziaływania na zdrowie. Autorzy opisują różnorodne środki słodzące, przyprawy, dodatki do potraw, a także wskazują zdrowe zamienniki stosowanych powszechnie „ulepszaczy”. Wyjaśniają też zasady stosowania diet roślinnych, tak aby dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

„Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie” zawiera niebagatelną liczbę 450 przepisów na rozmaite dania: zupy, sałatki, dania obiadowe, sosy, pasty do chleba, desery i ciasta. Wszystkie przepisy są proste, niedrogie i łatwe do przygotowania. Dużym ułatwieniem jest alfabetyczny indeks potraw umieszczony na samym końcu, dzięki któremu możemy szybko wyszukać interesującą nas potrawę.

Książka jest ładnie wydane, oprawiona w kredową okładkę i stanowi praktyczny spis wegetariańskich potraw na każdą okazję.

Jeśli w przededniu wiosny chcemy wzbogacić swoją dietę większą ilością witamin i składników mineralnych, książka ta będzie świetnym pomocnikiem. Duża ilość sałatek, surówek, zup i innych potraw bogatych w warzywa oraz owoce pomogą nam zmienić sposób żywienia, tak aby przywitać wiosnę w pełni zdrowia i sił.

„Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie”  – dane wydawnicze

  Tytuł książki  Nowa kuchnia wegetariańska.
  Dieta, która chroni serce i wydłuża życie
  Autorzy  Małgorzata Duży, Norbert Duży
  Wydawnictwo Wydawnictwo Vital
  Liczba stron  312
  Numer wydania  Wydanie I
  Rok wydania  2015
  Wymiary książki  145 x 205 mm
  Numer ISBN  978-83-64278-68-6