„Wegańskie słodycze” Karolina Gawrońska

weganskie slodycze

Któż z nas nie przepada za słodyczami? Zazwyczaj chętnie sięgamy po różne łakocie. Stając przed sklepową półką możemy mieć pewność, że przynajmniej chwilę przyjdzie nam się zawahać przed dokonaniem wyboru. Często w efekcie w koszyku znajduje miejsce kilka różnych przysmaków, które chętnie podbieramy oddając się rozrywkom czy też pracy przy komputerze. Na namacalne skutki podjadania nie trzeba niestety długo czekać.

A gdyby tak można było zjadać łakocie bez późniejszych wyrzutów sumienia? To możliwe! Karolina Gawrońska to kolarka, biegaczka długodystansowa, maratonistka, triathlonistka, która w swojej książce „Wegańskie słodycze” dzieli się z szeroką publicznością przepisami na słodycze w roślinnej, zdrowszej wersji. Autorka poradnika udowadnia, że można wykonać łakocie inaczej, zachowując jednak ich znany nam już smak.

Przepisy na słodkie przysmaki, jakie znajdziemy w książce, są proste oraz szybkie do wykonania, a ponadto pełne błonnika, zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów. To sprawia, że ich spożycie zapewni nam dużo energii, a przy tym nie spowoduje tak szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Celem książki jest przedstawienie alternatywy dla niezdrowych słodyczy, które nabywamy w sklepach w hurtowych nieraz ilościach.

 

Agnieszka Miśkowiec