Tajemnica Awokado

Awokado

Pół roku temu zostałam zaproszona na Karaiby, na cudowny miesięczny pobyt na przepięknej wyspie Dominikanie. Dominikana (Haiti albo Hispaniola) stanowiła jedno z pierwszych miejsc, do których dotarł Krzysztof Kolumb podczas swojej wyprawy do Indii, a jej stolica – Santo Domingo – została założona przez brata odkrywcy.

Ludzie mówią, że znajdują się tu najpiękniejsze plaże świata. Nie zwiedziłam jeszcze wszystkich regionów, ale z pewnością niewiarygodne jest, że znajdują się tutaj miejsca takie jak np. Playa Bonita (Piękna Plaża), na których nie ma nic oprócz miękkiego piasku, szumu fal i ciepłych promieni słońca.

Plaża na Tahiti

Dominikana stanowi kraj tropikalny obfitujący w niezwykle bujną roślinność. Jednak mnie najbardziej zachwyciło awokado – olbrzymich rozmiarów owoc rozpływający się w ustach. Przyzwyczajona do wielkości i kształtów awokado występujących w polskich, czy hiszpańskich sklepach – mi przypominających zielone cytryny – tam rosło bujnie, żeby nie powiedzieć odważnie na swoich drzewach.

Afrodyzjak

Owoc ten pochodzi z południowego Meksyku, ale szybko dotarł do Ameryki Środkowej i dalej do Południowej. Inkowie uważali awokado za afrodyzjak. Według legendy bogini Księżyca podawała go swoim kochankom, aby byli w stanie sprostać jej wymaganiom i ognistemu temperamentowi. Cóż, prawdą jest, że miąższ wzmaga potencję i dodaje naturalnej energii. Dzisiaj również wykorzystuje się awokado przy leczeniu problemów z potencją i niepłodnością.

Dla kobiet i dzieci

Kolejną ciekawostką jest fakt, że owoc ten zawiera więcej białka niż krowie mleko, a do tego nie powoduje alergii. Właśnie dlatego można podawać go niemowlętom, gdyż wpływa na prawidłowy rozwój mózgu małych dzieci.

Zaś dla wszystkich kobiet, u których występują bolesne objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, jedzenie tego owocu złagodzi je – dzięki zawartości wit. B6 i potasu. Działa również łagodząco na nagłe zmiany nastroju, objawy zmęczenia i depresji.

Zamiast mięsa

Drzewo awokadoAwokado nazywane jest owocem maślanym ze względu na swoją wartość energetyczną – dlatego kiedyś wykorzystywano go jako zamiennik mięsa podczas długich i dalekich wypraw. Mimo że zawiera sporo tłuszczu, to jego większą część stanowią bardzo korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednak warte zwrócenia szczególnej uwagi jest to, że jego spożywanie nie zagraża przybyciu dodatkowych kilogramów, gdyż zawiera bardzo mało cukru. Ta właściwość sprawia, że jest szczególnie polecany osobom chorym na cukrzycę.

Naturalny kosmetyk

Będąc na Dominikanie otaczały mnie tamtejsze kobiety o pięknych, mocnych i zdrowych włosach, a efekt ten otrzymywały z niezwykle wartościowych maseczek wykonywanych z awokado. Istnieje mnóstwo przepisów na takie maseczki. Przyrządzić je można w połączeniu z oliwą, jajkiem czy miodem. Efektem będą lśniące i odżywione włosy.

Awokado również pobudza produkcję kolagenu, który wygładza zmarszczki i nadaje skórze świeży i młody wygląd. Zabieg jest bardzo prosty: obierając owoc ze skórki, wykorzystajmy ją do wtarcia w twarz, dekolt, dłonie, a już po 15 minutach dostrzeżemy i poczujemy efekty. Można również zakupić olejek z awokado (koszt to około 8zł za 50ml), który równie jak maseczka złagodzi i odżywi naszą skórę.

Jak wybierać awokado?

Kupując awokado – zwykle w cenie około 4 zł za sztukę – należy zwrócić uwagę na skórkę, która powinna być błyszcząca i bez przebarwień. W dotyku owoc nie może być zbyt miękki – oznacza to, że jest zbyt dojrzały, jak również niezbyt twardy – gdyż trzeba będzie czekać około tygodnia, aby był gotowy do spożycia. 

Awokado jest wykorzystywane zarówno w kuchni jak i do pielęgnacji ciała i duszy. Jest niezmiernie warte uwagi, poprzez swoje szerokie zastosowanie i właściwości.

Miałam szczęście odkryć ten cudowny tropikalny owoc u jego źródeł pochodzenia. Z przyjemnością zajadałam się sałatkami i potrawami mięsnymi, w których awokado stanowiło „wisienkę” na torcie. Ze względu na jego właściwości włączyłam go do codziennego użytku – niezależnie od tego, w jakim miejscu na świecie akurat będę się znajdować.

Autor: Marta Wirska