Soki warzywne i owocowe – naturalny sposób na zdrowie

Naturalne soki owocowe w szklankach, dzbankach i słoiku. Obk świeże owoce.

Kto ma ochotę na coś do picia? Herbata, kawa, a może jednak sok? Ja zdecydowanie wybieram naturalne soki warzywne lub owocowe. Dlaczego? Co on w sobie ma oprócz walorów smakowych i zapachowych? Nie tylko gasi skutecznie pragnienie, ale również zasila organizm mnóstwem witamin i minerałów, co poprawia nasze zdrowie, wygląd i nastrój. Do cennym składników soków należą również przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm. Eksperci zalecają, by pić 1-2 szklanki soku owocowego dziennie.

Polecam, żeby samodzielnie sporządzić sok. Pyszne i zdrowe napoje można uzyskać z pomocą wyciskarki do cytrusów, miksera, blendera lub sokowirówki. Oprócz jednosmakowych, można robić różne mieszanki.

Soki owocowe i warzywne – zalety i rodzaje

Pomarańczowy – zawiera dużo witaminy B9 i C, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę oraz łagodzi objawy w trakcie trwania choroby, poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu oraz wspomaga układ nerwowy.

Owocowy sok pomarańczowy z pomarańczami w tle na stole
Nie ma nic lepszego, niż świeżo wyciskany sok pomarańczowy

Malinowy – obniża gorączkę, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga leczenie cukrzycy i reumatyzmu. Przeciwdziała biegunkom i chroni naczynia krwionośne.

Jabłkowy – oczyszcza i regeneruje organizm (szczególnie wątrobę, nerki i woreczek żółciowy), dobry na serce, pomaga regulować poziom cukru i ciśnienie.

Śliwkowy – działa przeczyszczająco, regeneruje zmęczony organizm.

Marchwiowy – zawiera dużo witaminy A, wspomaga wzrost i rozwój kości, zębów, tkanek miękkich, poprawia funkcjonowanie różnorodnych gruczołów, wspomaga odporność na infekcje, chroni wzrok oraz skórę przed promieniowaniem, poprawia karnację, obniża ryzyko zachorowania na raka płuc.

Warzywny sok marchwiowy świeżo przygotowany na stole. Obok marchew
Sok marchwiowy – doskonały na odporność, wzrok i cerę

Żurawinowy – zapobiega kamieniom nerkowym i infekcjom układu moczowego.

Ananasowy – wspomaga procesy gojenia i rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych i urazach sportowych, przyspiesza procesy trawienne i spalanie tłuszczu.

Morelowy – ułatwia odnowę komórek, spowalniając proces starzenia.

Truskawkowy – zawiera dużą ilość witaminy C i żelaza, zapobiega anemii, wzmacnia organizm, wpływa odświeżająco na cerę i włosy, działa jak afrodyzjak.

Grejpfrutowy – polepsza odporność organizmu, poprawia pracę jelit, przeciwdziała żylakom,  obniża poziom cholesterolu i pomaga usunąć nagromadzony w ciele tłuszcz.

Bananowy – obniża ryzyko udaru, zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego i LDL, wspomaga koncentrację, zapobiega napadom głodu, poprawia nastrój, ułatwia zasypianie, leczy niestrawności.

Z buraków – działa bakteriobójczo i przeciwnowotworowo, zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia pracę serca, działa oczyszczająco na wątrobę, nerki i pęcherzyk żółciowy, wskazany jest przy niedokrwistości, wspomaga trawienie i wzmacnia mięśnie.

Pomidorowy – zawiera dużo żelaza, witamin i potasu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego, chroni przed działaniem promieni UV, chroni przed przedwczesnym starzeniem się , dotlenia, poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego.

Naturalne i świeże soki warzywne z pomidorów, ogórków, buraków i marchwi
Czy może być coś zdrowszego, niż świeżo miksowane soki warzywne z pomidorów, ogórków, burków czy marchwi?

Mętne – najzdrowsze

Jeżeli chcemy kupić gotowe soki warzywne lub owoce, to najlepiej wybrać te gęste i mętne. Zawierają więcej flawonoidów, zaliczanych do przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają nowotworom i zawałom. Opóźniają też proces starzenia się skóry oraz wspomagają odchudzanie.

Zielony sok zmiksowany z pędów i liści zielonych warzyw
Sok z zielonych warzyw

Sprawdź, co pijesz, czyli różnice pomiędzy sokiem, nektarem a napojem

  • 1 litr soku pomarańczowego =  20 pomarańczy.
  • 1 litr nektaru pomarańczowego = 10 pomarańczy.
  • 1 litr napoju pomarańczowego = 1,5 pomarańczy.

Najzdrowsze są soki owocowe lub warzywne – 100%

Najzdrowszy ze wszystkich soków, napojów czy nektarów. Nie zawiera konserwantów, barwników, słodzików i aromatów oraz cukru! Smak, zapach i kolor pochodzi z owoców lub warzyw. Do wyboru: albo męczymy się chwilę w domu i wyciskamy własnoręcznie owoce, albo biegniemy szybko do sklepu spożywczego.

A co z nektarem owocowym?

To mieszanka soku owocowego, wody i cukru. Należą do grupy napojów przecierowych, otrzymywanych z naturalnych niekonwersowanych przecierów owocowych. Nie są sztucznie barwione i aromatyzowane ani nie są utrwalane chemicznie.

Napoje owocowe to bomba kaloryczna!

Skład: mała ilość soku, dużo wody oraz cukier. Tak zwana „owocowa” bomba kaloryczna. Mimo, że nie zawierają środków konserwujących czy sztucznych barwników, lepiej na nie uważać. Mogą się tam pojawić dodatkowo aromaty, naturalne esencje spożywcze z bardzo przeze mnie nielubianym cukrem. Na koniec napoje owocowe są pasteryzowane.

Sok niesłodzony, ale ze słodzikiem

Czyli sok dietetyczny typu light. Mieszanka soku owocowego, wody i słodzika, który zastępuje kaloryczny cukier.

Jak zatem widać sok nektarowi nie równy, a oba z nich to nie to samo, co napój owocowy. Różnice pomiędzy nimi ze względu na skład są bardzo duże. Dlatego warto o tym pamiętać robiąc zakupy i wybierać świadomie czytając etykiety.

Włącz soki warzywne i owocowe do swojej diety!

Na koniec warto podkreślić, że regularne spożywanie naturalnych soków pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, soki warzywne i owocowe wzmacniają naszą odporność, poprawiają samopoczucie i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Kiedy wybierasz świeże, naturalne soki, dbasz o zdrowie fizyczne, energię i witalność. Dlatego włącz soki warzywne i owocowe do codziennej diety i ciesz się zdrowiem i doskonałym samopoczuciem!

Autor: Adrianna Jaworska