W dzisiejszych czasach na brak wyboru w drogeriach i aptekach narzekać nie możemy. Średnio co kilka tygodni każda firma kosmetyczna i farmaceutyczna oferuje nową linię albo kompletnie nowy specyfik o innowacyjnych właściwościach.
Na szczęście na nowinki i leki ekstremalnie odmieniające zdrowie z dystansem reaguje medycyna i kosmetyka naturalna, która oferuje sprawdzone i nie ulegające wpływowi czasu remedia, które śmiało można nazwać specyfikami przedłużającymi młodość.
Czystek – siła antyoksydantów
Herbata z czystka uważana jest za napój zdrowotny. Dlaczego? Czystek to zioło posiadające dużą zawartość polifenoli, czyli związków, które mają ogromne właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie neutralizujące wolne rodniki. Dzięki temu pijąc napar z czystka zmniejszamy szanse zachorowalności na wiele chorób, m. in. nowotworowych, ale również zwiększamy swoją odporność. Pijąc herbatę regularnie dostarczamy sobie więcej energii i sił. Pytając w aptece czy sklepie zielarskim o czystek zawsze wybieraj ten cięty, aby przygotować napar, który będzie zawierał większą dawkę polifenoli niż ma to miejsce w gotowej herbacie w saszetkach.
Hummus – nowy trend wegetarian?
Pasta z ciecierzycy, z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny oraz tahini, czyli masła sezamowego to nic innego jak popularny ostatnio wśród wegetarian hummus. Nic dziwnego, że cieszy się ogromną sławą. Jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje rytm wypróżnień i daje poczucie sytości. Poza tym posiada w swym składzie ogromne ilości białka, pomaga zwalczać zły cholesterol oraz jest znakomitym źródłem żelaza, przez co pomaga zapobiegać anemii. Włączenie tej bliskowschodniej przekąski do swojej diety daje niesamowite efekty, kiedy zaczynamy prowadzić zdrowy tryb życia. Jest świetnym zamiennikiem majonezu czy dipu do sałatek. Najlepiej smakuje i wpływa na zdrowie, gdy przygotowywany jest przez nas samych w domu.
Sól himalajska – jasnoróżowa sól z praoceanu
Nie bez powodu mówi się o szkodliwości soli. Co zrobić, jeśli mimo wszystko nie potrafimy odstawić jej ze swojego jadłospisu? Wybrać sól himalajską. Wydobywana u podnóży Himalajów, krystaliczna i czysta. Jej fenomen tkwi w tym, że nie posiada żadnych zanieczyszczeń, a podczas wydobywania, nie przetwarza się jej, przez co nie traci ona swoich naturalnych właściwości. Poza tym, jest zbiorem prawie wszystkich mikro- i makroelementów potrzebnych do syntezy reakcji chemicznych w naszym organizmie. Dodanie jej do swojej diety pozwoli na uzupełnienie ewentualnych braków, a w szczególności sodu, cieszącego się złą sławą, ze względu na białą sól, która jest chemicznie przetwarzana. Sól himalajska to nie tylko walory smakowe, ale również wrażenia estetyczne. Jest bezkonkurencyjna w kąpielach solankowych, eliminując toksyny, odtruwając organizm. Poza tym równoważy pH organizmu, zwalcza cellulit i pomaga usuwać wysypki skórne.
Wybierz olej kokosowy
Nieprawdopodobnym przykładem tłuszczu roślinnego, mającego wszechstronne zastosowanie jest olej kokosowy. Jest unikalną mieszanką kwasów tłuszczowych, które zwiększają wydatki energetyczne organizmu spalając większe ilości tłuszczu i przyspieszając metabolizm. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym ma działanie antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe. Poza tym zmniejsza ryzyko chorób serca i poziom ‘’złego’’ cholesterolu. Unikatową właściwością jest także fakt, iż olej może w pewnym stopniu zastępować filtr ochronny przeciwko promieniowaniu słonecznemu. Na dodatek daje ulgę suchej skórze, tworząc szczelną warstwę lipidową pozwalającą nawilżyć naskórek. Wreszcie nie można pominąć faktu, iż olej kokosowy, zresztą jak reszta wspomnianych specyfików, wspiera redukowanie masy ciała.
Autor: Dominika Kubasiak