„Hazana Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata” Paola Gavin

hazana kuchnia wege

Na eksperymenty w kuchni wielu z nas nie może sobie pozwolić zbyt często, głównie przez brak czasu. Jednak warto czasami urozmaicić swój jadłospis, nie tylko dodając nowe składniki lub też niektóre odejmując na rzecz tych zdrowszych, lecz przejść w zupełnie inny rejon świata i poznać inne smaki. Być może zachwycą one kubki smakowe na tyle, że takie kulinarne wędrówki zainspirują nas do dalszych odkryć.

Jedną z książek, które mogą zapewnić nam nowe doznania smakowe jest „Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata”, która ma do zaoferowania pełen wachlarz smaków, które mają szansę podbić kubki smakowe niejednego wymagającego smakosza.

W książce znajdują się nie tylko przepisy na tradycyjne żydowskie dania z całego świata, choć te wiodą prym, ale także potrawy marokańskie oraz hiszpańskie. Autorka nie zapomina o bardziej znanych potrawach kuchni Europy Środkowo-Wschodniej, wśród których wymienić można babkę ziemniaczaną czy też bliny.

Prócz przepisów, dzięki tej publikacji można zapoznać się pokrótce z opisami żydowskich uroczystości, a także smaków charakterystycznych dla danych regionów. Należy również zaznaczyć, że w książce znajdują się tylko przepisy na dania wegetariańskie.

Hazana to inaczej wycieczka w poszukiwaniu żydowskich smaków. Z Paolą Gavin w charakterze przewodnika warto pozwolić się porwać w nieznane dotąd smakowe krainy i odkryć coś nowego.

 

Agnieszka Miśkowiec