Kuchnia jest sercem domu. Miejscem, które skupia rodzinę podczas wspólnego gotowania i wspólnych posiłków. Miejscem, spośród wszystkich pomieszczeń w domu, gdzie najlepiej spędza się czas ze znajomymi przy kawie. Co zrobić, aby to serce biło ekologicznym rytmem?
Sprzęty kuchenne
Aby kuchnia nie stwarzała zagrożenia dla środowiska, trzeba zacząć od odpowiedniego wyposażenia. Sprzęty znajdujące się w kuchni, powinny być energooszczędne. Kupując lodówkę warto zwrócić uwagę czy posiada klasę A, a jeszcze lepiej A+ lub A++. To samo tyczy się pralek i zmywarek. Szczególnie ta druga przyda się, jeśli chce się być eko. Podczas zmywania ręcznego zużywa się więcej wody, niż korzystając ze zmywarki. Ponadto są na rynku takie modele, które można uruchomić przy niepełnym załadunku. Jeśli pralka lub zmywarka, która znajduje się w kuchni, nie posiada takiej funkcji, należy pamiętać, by zawsze uruchamiać je przy pełnym załadunku, by nie marnować wody. Natomiast wielkość lodówki każdy powinien dopasować do swoich potrzeb.
Warto również zaopatrzyć się w perlator – nakładkę na kran, która ogranicza zużycie wody poprzez jej napowietrzanie. Dobrym, choć droższym pomysłem, będą także baterie termostatyczne, które utrzymują stałą temperaturę wody. Nie marnuje się wtedy wody, która ucieka podczas ustawiania tej o właściwej temperaturze. Kupując kuchenkę lub płytę grzewczą, najlepiej wybrać indukcyjną, gdyż bardzo szybko się nagrzewa. Ustawiając na niej garnki i patelnie, trzeba zawsze dopasować ich wielkość, aby nie było strat ciepła.
Gotowanie
Gotując, dobrze jest korzystać z pokrywek. Potrawy przygotowuje się wtedy szybciej i nie ma potrzeby by używać okapu. Bardzo ważne jest, aby gotować tylko tyle, ile zamierza się zjeść w określonym czasie. Nie ma sensu przygotowywać góry jedzenia, a potem wyrzucać, bo nie zdążyło się zjeść przed popsuciem. Nie należy również robić zbyt dużych zakupów. Lepiej uzupełniać lodówkę na bieżąco, a wtedy straty w jedzeniu będą minimalne. Warto także zbierać przepisy na dania jednogarnkowe, do których możemy włożyć to, co akurat trzeba zużyć. Fantazja w gotowaniu, poprzez zmniejszenie ilości produkowanych odpadów, pozwala być eko. Ponadto dania jednogarnkowe, jak sama nazwa wskazuje, to mniej naczyń do zmywania, a więc i oszczędność wody.
Zużycie wody
Wodę, tak niezbędną do życia, marnuje się często na każdym kroku. Nieposiadanie zmywarki nie oznacza, że nie można oszczędzać wody przy zmywaniu naczyń. Poza wspomnianym perlatorem, warto najpierw namydlać naczynia, a potem je płukać. Można też robić to w misce z wodą lub w napełnionej wodą komorze zlewu. Zmywanie pod bieżącą wodą nie jest wskazane. Warto zwrócić uwagę czy kran nie przecieka. Jeśli tak, trzeba niezwłocznie go naprawić. W ciągu roku z uciekających kropelek może uzbierać się bardzo duża ilość zmarnowanej wody. Przygotowując herbatę trzeba starać się, aby nie nalać do czajnika zbyt dużej ilości wody. Pozwoli to też zaoszczędzić energię.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Nie powinno się wstawiać gorących potraw do lodówki, bo to sprawia, że zużywa ona więcej energii. Nie należy też trzymać zbyt długo otwartych drzwi lodówki. Nigdy nie należy rozmrażać mięsa pod bieżącą wodą. Lepiej wyjąć je dzień wcześniej, a jeśli nie ma już na to czasu, rozmrozić na grillu z funkcją rozmrażania.
Dobrze jest zrezygnować z papierowych ręczników na rzecz materiałowych ściereczek i segregować śmieci. Ustawić w kuchni kubły lub worki na odpady organiczne i surowce wtórne (plastik, papier, szkło). Zrezygnować warto również z detergentów i używać ekologicznych środków czystości dostępnych w sklepach lub przygotowywać je samodzielnie w domu. Od lat zastosowanie w czyszczeniu znajdują m.in. takie produkty jak ocet, kwas cytrynowy czy soda.
Zastosowanie się do powyższych rad pozwoli nie tylko na lepsze dbanie o środowisko, ale również na zaoszczędzenie pieniędzy i czasu. Niech serce domu bije w rytmie ekologicznym i ekonomicznym.
Autor: Małgorzata Miksiewicz