Bakłażan – Solanum melongena lub jabłko miłości :-)

bakłażan właściwości

Owoc, pochodzący najprawdopodobniej z Indii, Chin oraz Birmy, został przywieziony do Europy przez kupców z Bliskiego Wschodu. Przez dłuższy czas był uprawiany w Hiszpanii, gdzie nazywano go „berengenas”, co oznacza „jabłko miłości”. U nas w kraju znany jest też pod nazwą „gruszka miłości”.

Bakłażan należy do rodziny psiankowatych. Występuje w kilku odmianach, różniących się m.in. kolorem (fioletowe, liliowe, białe w paski, różowe, zielone). Najbardziej popularny jest bakłażan klasyczny, który ma owalny kształt i fioletową skórkę.

Główne plantacje bakłażanów znajdują się w Chinach, Egipcie, Japonii i we Włoszech.

Bakłażan – właściwości zdrowotne

Bakłażany stanowią dobre źródło błonnika, dzięki czemu wspomagają działanie układu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii i pomagają w odchudzaniu. Pod tym względem bakłażan ma jeszcze jedną zaletę – jest niskokaloryczny – 100g to jedynie 21 kcal.

Zawierają w swoim składzie potas, magnez, wapń i miedź, a także witaminy A, C, K i witaminy z grupy B.

Flawonoidy i fenole występujące w bakłażanie wspomagają organizm w walce z infekcjami wirusowymi oraz nowotworami. Mogą zapobiegać też chorobom układu krążenia, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Mają działanie odtruwające, antynowotworowe, są również polecane podczas kuracji antybiotykowej.

Korzystnie oddziałują na układ kostny i moczowy, wspierają leczenie chorób wątroby.

Dla kogo niewskazane są bakłażany?

Bakłażany są dość ciężkostrawne, mogą wywoływać wzdęcia i gazy, więc powinny ich unikać osoby chorujące na schorzenia przewodu pokarmowego, nerek, choroby reumatyczne, podagrę, kobiety w ciąży i małe dzieci.

Należy również uważać na wybór bakłażanów – niedojrzałe owoce zawierają trującą substancję – solaninę, więc można ich używać w kuchni dopiero gdy całkowicie dojrzeją.

Jak przygotowywać bakłażany

Wybierając bakłażana sprawdźmy czy ma gładką, połyskującą i sprężystą skórkę. Nie powinno być na nim żadnych przebarwień, plam, popękanej lub pomarszczonej skóry.

Po zakupie, tak jak w przypadku innych owoców, najlepiej zużyć go od razu, ale można również przechowywać go luzem w lodówce do dwóch tygodni.

Przed przygotowaniem bakłażana można obrać (choć nie jest to konieczne), pokroić i posolić. Odstawić na pół godziny i po tym czasie usunąć powstały sok ręcznikiem papierowym lub opłukać. Pozbędziemy się wtedy jego charakterystycznego, gorzkiego posmaku, a bakłażan będzie bardziej miękki.

Bakłażany stanowią świetny element zapiekanek, gulaszów, past oraz dań z makaronem. Można je również smażyć, piec, gotować na parze, grillować.

Pysznym pomysłem na bakłażana jest usunięcie miąższu, wypełnienie go farszem warzywno-serowym lub mięsnym i zapieczenie.