Chirurgiczne leczenie otyłości do niedawna było owiane tajemnicą i traktowane mało poważnie. Często można było słyszeć, że grubasy powinny się wziąć za siebie i same się odchudzić, ale prawda jest taka, że przy ogromnej otyłości na zrzucenie nadmiarowych kilogramów praktycznie nie ma szans. Bardzo często jedynym rozwiązaniem jest poddanie się chirurgicznemu leczeniu np. resekcji żołądka.
Resekcja żołądka – co to jest?
Rękawowa/mankietowa resekcja żołądka to jeden z chirurgicznych sposobów leczenia otyłości. Rokrocznie coraz więcej osób otyłych decyduje się właśnie na tę operację. Jest ku temu kilka powodów. Przede wszystkim efekty, dzięki resekcji można w pierwszym roku zrzucić nawet 60% nadmiaru wagi. Poza tym, jeśli ktoś utrzymuje dietę i wprowadził w swoje życie aktywność fizyczną, to bez problemu może osiągnąć prawidłową wagę. Kolejną kwestią jest ryzyko, oczywiście jak każdy inny zabieg chirurgiczny i taka operacja niesie za sobą ryzyko. Jest ono niewielkie – zaledwie 0,13% zabiegów kończy się powikłaniami.
Najważniejszą zaletą resekcji żołądka jest normalne życie po zabiegu. Mniej więcej po miesiącu można wrócić do normalnego jedzenia, oczywiście porcje je się znacznie mniejsze, w końcu żołądek ma jedynie 150 ml (wielkość filiżanki do espresso), ale można jeść wszystko. Ważne jest to, aby utrzymywać dietę niskokaloryczną, bo jeśli ktoś codziennie będzie wypijał dwa litry czekolady albo jadł tylko bardzo tłuste rzeczy, to na pewno nie zrzuci zbędnej wagi. Co najważniejsze po resekcji bardzo rzadko występują wymioty, biegunki i inne nieprzyjemne dolegliwości, dzięki czemu można zupełnie normalnie funkcjonować.
Jak wygląda zabieg?
Operacja przeprowadzana jest laparoskopowo w znieczuleniu ogólnym, dlatego też nie towarzyszy temu żaden ból. Po operacji spędza się zazwyczaj dwa dni w szpitalu. Zabieg najczęściej przeprowadzany jest pod kątem 450, dlatego też pacjent zostaje przypięty do stołu, dzięki temu lekarz ma lepszy dostęp do żołądka. Operacja trwa dwie godziny, po niej dzięki lekom przeciwbólowym pacjent zazwyczaj nie odczuwa szczególnego bólu. Ból ustępuje po kilku dniach, a po powrocie do domu zupełnie wystarczą leki przeciwbólowe bez recepty. Więcej o rękawowej resekcji żołądka.
Dieta po resekcji żołądka
W ciągu pierwszych kilku dni można pić jedynie niegazowaną wodę, później dołącza się soki owocowe. Po pierwszym tygodniu można dołączyć jogurty naturalne, maślanki i kefiry. Dopiero w trzecim tygodniu pojawia się substytut normalnego jedzenia – buliony warzywne. W czwartym tygodniu można pozwolić sobie na jedzenie miksowane np. słoiczki dla dzieci. A po czterech tygodniach można przejść na dietę lekkostrawną. Każdy chirurg, czy szpital ma swoje indywidualne wytyczne, ale te podane powyżej zapewniają mocny spadek wagi w pierwszym miesiącu i znacząco wpływają na dalszą motywację.
Dla osób otyłych resekcja żołądka czasem jest ostatnią szansą na poprawę jakości życia. Zaleca się ją osobom z dużą otyłością BMI powyżej 35, czyli kilkudziesięcioma nadmiarowymi kilogramami. Jest to efektowne rozwiązanie, dzięki któremu można pozbyć się nie tylko kilogramów, ale także problemów ze zdrowiem – nadciśnienie i cukrzyca. Osoby, które boją się takiego zabiegu, a są naprawdę otyłe powinny wiedzieć, że ryzyko zabiegu jest znacznie mniejsze, niż ryzyko zawału przy takiej otyłości.