Imbir – korzeń o niezwykłych właściwościach

Imbir – magiczny korzeń, który jest jednym z najcenniejszych skarbów Dalekiego Wschodu. W tropikalnej Azji uprawia się go od 3000 lat – stanowi jedną z najstarszych roślin uprawnych, choć jego pochodzenie nie jest znane.

Od lat jest ceniony nie tylko z powodu interesującego smaku i aromatu, ale przede wszystkim ze względu na jego szerokie właściwości zdrowotne.

Jakie składniki znajdziemy w imbirze?

Wręcz magiczne właściwości lecznicze, a także smak i zapach imbir zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który swoim składem obejmuje: zingiberen, zingiberol, borneol, cytral, kamfen, limonen. Oprócz tego występują w nim związki nielotne: fenyloalkalony (gingerole oraz shogaole).

Wśród składników mineralnych i witamin możemy znaleźć: wapń, magnez, fosfor i potas oraz witaminy z grupy B.

Imbir – właściwości lecznicze

Zbawienny wpływ na trawienie

Olejki zawarte w imbirze pobudzają wydzielanie soków żołądkowych oraz wydzielanie śliny. Korzeń ten ma także działanie rozkurczowe, łagodzi wzdęcia, reguluje pracę woreczka żółciowego,

Dobry na przeziębienie

Imbir jest bogaty w substancje przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, ma działanie rozgrzewające oraz przeciwwirusowe. Działa odkażająco i odświeżająco, bardzo skuteczne jest płukanie nim chorego gardła. Świetnie pobudza układ odpornościowy.

Działanie przeciwbólowe

Imbir łagodzi PMS i bóle miesiączkowe, leczy migreny – przy regularnym stosowaniu zmniejsza się ich częstotliwość i natężenie bólu. Posiada działanie przeciwbólowe także w przypadku bolących mięśni.

Poprawia krążenia

Imbir pobudza krążenie krwi, poprawia ukrwienie narządów płciowych – przez co w Azji traktowany jest jako swego rodzaju doskonały afrodyzjak.

Zwiększa koncentrację

Imbir polepsza ukrwienie mózgu, w efekcie poprawia jego wydajność i zwiększa koncentrację.

Przeciw mdłościom

Często jest stosowany jako środek przeciwwymiotny, także podczas podróży (popularny składnik leków przeciw chorobie lokomocyjnej), wskazany przy mdłościach występujących po operacjach lub po chemioterapii.

Przeciwobrzękowy

Imbir działa przeciwobrzękowo dzięki zawartemu w nim olejkowi eterycznemu, który ma działanie moczopędne.

Przeciwzapalny

Łagodzi bóle stawów, redukuje stany zapalne – skuteczny przy zapaleniu stawów i kości.

Przeciwzakrzepowy

Zmniejsza agregację płytek krwi, imbir wskazany jest dla osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Stosowany w profilaktyce zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Odtruwa organizmu

Imbir posiada silne działanie odtruwające – wiąże toksyny, dzięki czemu jest skuteczny przy zatruciach np. owocami morza, rybami, mięsem.

Odchudzanie

Imbir posiada bardzo dobre działanie odchudzające. Zwiększa tempo przemiany materii, przyspiesza spalanie tłuszczów i węglowodanów, pobudza krążenie, walczy z cellulitem.

Działa antynowotworowo

Ostatnie badania wskazują, że imbir może hamować wzrost komórek nowotworowych w przypadku niektórych typów tej choroby.

Imbir – przeciwskazania

Imbir to produkt niezwykły i przydatny w wielu chorobach, ale nie jest wskazany dla każdego. Unikać go powinny kobiety w ciąży i karmiące (z wyjątkiem łagodzenia mdłości w pierwszym trymestrze) oraz osoby chorujące na przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego – wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks żołądkowy.

Imbir – sposoby przechowywania i stosowanie

Imbir można spożywać na surowo w plasterkach, a także jako produkt marynowany, kandyzowany, suszony lub mielony. Świeży, surowy imbir zawsze należy obrać, a najlepiej zetrzeć nożem skórkę tylko z tego miejsca, którego będziemy aktualnie używać.

Najlepiej przetrzymywać go w lodówce, można owinąć go papierowym ręcznikiem i zawinąć w foliowy worek. Imbir w proszku warto kupować w miarę potrzeb, gdyż szybko wietrzeje, przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Korzystajmy z mocy imbiru – doda on nam energii, a w przypadku chłodnych pór roku porządnie rozgrzeje.

Imbir – jako zdrowotna “herbatka”

Najczęstszym w polskich warunkach, ale też najłatwiejszym sposobem wykrorzystania mocy imbiru, jest przyrządzenie z niego swego rodzaju herbaty. Kawałek korzenia imbiru należy obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem i przykryć. Po kilku minutach parzenia i dodaniu łyżeczki miodu otrzymamy pyszny i zdrowy napój. Bardzo dobrze smakuje również wtedy, kiedy oprócz miodu dodamy do niego cytrynę.

Jeśli znacie inne przepisy na dania z dodatkiem imbiru – to piszcie do nas. Opublikujemy je pod nazwiskiem autora :).