Roślina, popularna szczególnie w okresie Wigilii, kiedy to podobno przynosi szczęście całującym się pod nią ludziom. Według dawnych legend, chroniła też przed czarami, chorobami, piorunami oraz symbolizowała nieśmiertelność.
Jak wygląda jemioła
Jemioła jest półpasożytem drzew liściastych, a jej kuliste jagody są przenoszone przez ptaki na kolejne drzewa, gdzie przyklejają się do ich gałęzi. Jest zielonym, okrągłym krzewem z owalnymi, grubymi liśćmi, niewielkimi żółtawymi kwiatami i okrągłymi jagodami. Jej okres kwitnienia przypada na luty i marzec.
Co w niej znajdziemy?
Wśród składników jemioły znajdziemy między innymi: flawonoidy, związki żywicowe, lektyny, aminokwasy, polisacharydy, peptydy, kwas kawowy, alkohole cukrowe czy tosterole. Ilość składników aktywnych jest uzależniona od rodzaju drzew, na których jemioła pasożytuje.
Jemioła jako surowiec zielarski
Surowcem wykorzystywanym do celów leczniczych są liście i cienkie łodyżki jemioły. Po zebraniu oddziela się je od owoców, suszy w temperaturze do 40 stopni C, często wiszące w pęczkach i przechowuje w papierowych workach, w suchym i przewiewnym miejscu.
Jemioła – właściwości zdrowotne
Jemioła jest stosowana jako naturalny specyfik obniżający oraz regulujący ciśnienie krwi oraz wzmacniający serce.
Ma działanie uspokajające, pomaga przy kłopotach z bezsennością, łagodzi także dolegliwości okresu przekwitania.
Ma właściwości moczopędne oraz przeciwskurczowe, jest stosowana przy bolesnym miesiączkowaniu.
Składniki jemioły są również czasem stosowane wspomagająco przy profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.
Stosowana zewnętrznie, jest pomocna przy odmrożeniach i stanach zapalnych dróg rodnych.
Jak stosować jemiołę?
Jemioła jest składnikiem niektórych leków, zwłaszcza tych przeciwmiażdżycowych i łagodzących dolegliwości okresu przekwitania.
Możemy ją przyjmować w postaci naparów, mieszanek ziół, odwarów, maści, nasiadówek, maceratów, nalewek.
Dwie łyżki jemioły zalewamy szklanką letniej, przegotowanej wody i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie pijemy szklankę wyciągu rano i wieczorem.
Jemioła – na co uważać?
Do celów leczniczych należy stosować jedynie liście i gałęzie jemioły, jej owoce mogą być toksyczne (można ich używać jedynie zewnętrznie). Nadmierne spożycie preparatów z jemioły może powodować zaburzenia żołądkowe, wymioty, krwawe biegunki, drgawki, drżenie kończyn i majaczenie. Należy je przyjmować za zgodą i zgodnie z zaleceniem lekarza.
Kilka inspiracji – jemioła w nalewkach i herbatkach
Zioła na nadciśnienie
Mieszamy 30g ziela jemioły, owoców głogu, ziela skrzypu i 5g jaskółczego ziela. Łyżkę mieszanki zaparzamy szklanką wrzątku, pijemy trzy razy dziennie.
Maść jemiołowa na odmrożenia
Świeże, białe owoce jemioły rozgniatamy i mieszamy ze smalcem. Odmrożone miejsca smarujemy kilka razy dziennie. Można na nie także przykładać rozgniecione owoce jemioły.
Przepisy pochodzą z książki „Ziołowe ABC” dr Jadwigi Górnickiej
Nalewka z jemioły
100g ziela jemioły zalewamy 1/2l 70% spirytusu i odstawiamy na tydzień. Pijemy 2-3 razy dziennie po 20-30 kropli na kieliszek wody.