Hibiskus, zwany inaczej kwiatem malwy sudańskiej lub ketmią szczawiową, jest niewielkim krzewem o atrakcyjnych, kolorowych kwiatach. Mogą one przyjmować barwę czerwoną, różową, żółtą, białą, a nawet niebieską czy fioletową. Lubi ciepłe i wilgotne miejsca, rośnie w Chinach, Indiach, Malezji, Sudanie, Egipcie czy Meksyku. Niektóre odmiany hibiskusa udaje się już uprawiać w Polsce. Jest rośliną cenioną pod względem leczniczym, jest pomocny przy chorobach serca, nadciśnieniu, miażdżycy, cukrzycy czy otyłości.
Co zawiera hibiskus?
Hibiskus jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Oprócz tego występuje w nim błonnik, flawonoidy, karoteny, kwasy organiczne, antocyjany oraz naturalne kwasy AHA, cenione w branży kosmetycznej dzięki właściwościom wygładzającym i ujędrniającym skórę.
Hibiskus – właściwości zdrowotne
Ma pozytywny wpływ na układ krążenia
Kwiaty hibiskusa wspomagają organizm w walce z podwyższonym ciśnieniem krwi oraz podwyższonym poziomem cholesterolu, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na stan naszych naczyń krwionośnych.
Wspomaga procesy odchudzania
Hibiskus poprawia przemianę materii, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom. Dzięki właściwościom moczopędnym, przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie.
Odmładza i wspiera odporność
Dzięki zawartym w nim polifenolom, antocyjanom, polisacharydom skutecznie zwalcza wolne rodniki, działając odmładzająco na skórę, wzmacniając system odpornościowy i przeciwdziałając chorobom nowotworowym.
Pomaga w walce z przeziębieniem
Kwiaty hibiskusa zawierają duże ilości witaminy C, pomocnej przy walce z przeziębieniem i grypą, mają również działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Ostrożnie do preparatów z hibiskusem powinny podchodzić osoby ze zbyt niskim ciśnieniem i kobiety w ciąży.
Hibiskus w kuchni i kosmetyce
Najbardziej popularnym wykorzystaniem hibiskusa jest hibiskusowa herbatka. Można również z niego przyrządzać syropy, galaretki, dżemy, ekstrakty czy nalewki.
Hibiskus jest popularnym składnikiem różnych herbat owocowych, głównie dzięki temu, że jest dość tanim surowcem i nadaje naparom piękną barwę.
Dzięki właściwościom wzmacniającym ściany naczyń krwionośnych, jest często stosowany w kosmetologii do pielęgnacji cery naczynkowej. Dzięki zawartości kwasów AHA, ujędrnia i wzmacnia skórę, dodając jej gładkości i rozświetlenia, działa przeciwzmarszczkowo.
Kwasy organiczne w nim zawarte sprawiają, że ma dobre właściwości peelingujące, usprawnia krążenie, łagodzi podrażnienia i oczyszcza skórę.
Olej uzyskiwany z jego nasion jest skutecznym środkiem w walce z cellulitem, stanowi popularny składnik balsamów antycellulitowych.
Hibiskus – zastosowanie w praktyce
Herbatka na obniżenie ciśnienia
Jedną łyżeczkę suszonych kwiatów hibiskusa zalać gorącą wodą i parzyć przez kilkanaście minut. Po tym czasie przecedzić i pić 3 razy dziennie po filiżance.
Rozgrzewający napar
Do garnka wlać szklankę wody, włożyć plasterek imbiru i 2 goździki i zagotować. Powstałym naparem zalać łyżeczkę suszonych kwiatów hibiskusa, zostawić na chwilę do przestygnięcia i dodać łyżeczkę miodu.
Ewa Zawidzka
dietetyk w Gabinecie Dietetycznym Magia Zdrowia