Głóg, strażnik naszego serca

głóg

Pierwsze skojarzenie związane z głogiem to sen – w mitologii skandynawskiej nazywany był „śpiącym drzewem”. Podobno Bóg Odyn cierniem krzewu głogu ukłuł w czoło Brunhildę, która zapadła w tysiącletni sen.

Abstrahując od tych opowieści, głóg jest rośliną o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Rośnie praktycznie wszędzie – w lasach, parkach, przy drogach lub w ogrodach. Należy jednak pamiętać, że najlepiej prezentująca się pod względem wizualnym odmiana o czerwonych kwiatach, nie wykazuje właściwości leczniczych. Odmianą działającą prozdrowotnie jest ta o białych lub jasnoróżowych kwiatach.

Właściwości głogu

Kwiaty głogu zawierają dużo flawonoidów i procyjanidynów. Flawonoidy działają rozkurczowo na mięśnie jelit, macicy oraz naczyń krwionośnych. Najważniejsze jest to w przypadku naczyń wieńcowych, ponieważ normują przepływ krwi, zwiększają dopływ tlenu, tym samym przyczyniając się do ustąpienia bólu i duszności. Procyjanidyny natomiast odpowiadają za obniżenie ciśnienia tętniczego.

Kwiaty głogu przeciwdziałają zmianom miażdżycowym, rozkurczają naczynia krwionośne w mózgu oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu. W związku z tym farmaceutyki wykorzystujące kwiaty głogu jako surowiec, polecane są osobom starszym, szczególnie narażonym na wymienione choroby. Poza tym kwiaty głogu przeciwdziałają bezsenności i wykazują działanie uspokajające. W medycynie ludowej były też stosowane jako leki przeciwastmatyczne.

Owoce głogu wykazują podobne, aczkolwiek słabsze działanie. Zawierają więcej procyjanidynów, jednak mniej flawonoidów. Ponadto znajdziemy w nich witaminę A, witaminę C, garbniki, fitosterole oraz sole mineralne. W przypadku leczenia domowego lepiej wykorzystywać owoce głogu, zawierają mniej substancji aktywnych, a tym samym trudniej je przedawkować.

Leki produkowane z kwiatów i owoców głogu przede wszystkim wzmacniają serce i zwiększają przepływ wieńcowy krwi. Są pomocne w zwalczaniu podwyższonego ciśnienia, arytmii i kołatania serca. Stosuje się je również w celu zapobiegania miażdżycy. Głóg wykazuje również właściwości moczopędne, tak więc warto stosować go w przypadku problemów z nerkami.

Jeśli zmagamy się z lękami i nieustannie towarzyszy nam niepokój lub mamy problemy z zaśnięciem, warto spróbować kuracji z głogiem. Leki te nie wywołują skutków ubocznych, w przeciwieństwie do popularnych „uspokajaczy”.

Ponadto preparaty z głogiem są dedykowane kobietom w okresie przekwitania – hamują uderzenia gorąca.

Głóg w kuchni   

Istnieje wiele przepisów wykorzystujących głóg w kuchni. Jednym z najpopularniejszych jest napar z kwiatów. Aby go przygotować wystarczy zalać łyżeczkę suszonych, rozdrobnionych kwiatów szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut. Jeśli zmagamy się z problemami z nadciśnieniem bądź z sercem oraz wczesnym stadium miażdżycy – świeżo przyrządzony napar najlepiej pić dwa razy dziennie. W przypadku chorób reumatycznych można pić go pomocniczo, raz dziennie.

Z owoców głogu również można wykonać napar. W tym celu dwie łyżeczki suszonych owoców należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez około 20 minut. Pić raz dziennie.

Owoce głogu nadadzą się do przygotowania nalewki. Przepisy można modyfikować, najpowszechniejszym sposobem jest użycie 1 kg dojrzałych owoców głogu, zalanie ich spirytusem (4 szklanki) wymieszanym wcześniej ze szklaną wody, przykrycie i odstawienie na dwa tygodnie. Po tym 3 szklanki wody należy zagotować z przyprawami (goździki i cynamon) i dodać cukier, gotować około 10 minut, na koniec zlać alkohol z owoców i wlać do syropu cały czas mieszając. Umieścić na trzy dni w zamkniętym słoju, a potem przefiltrować i rozlać do butelek.