Jak ugryźć pączka?

Pączki w Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek tuż, tuż – a co za tym idzie także coroczne dylematy „Zjeść, czy nie zjeść” – oto jest pytanie! Jak znaleźć złoty środek?

Polacy masowo zmieniają swój styl życia na zdrowszy, a codzienne menu na lżejsze. Na próżno szukać na naszych talerzach tłustych dań i ociekających kaloriami słodkości – w zamian pokochaliśmy zdrowe przekąski, a książki z poradami i przepisami najpopularniejszych trenerek znikają z półek w błyskawicznym tempie.

Nauczyliśmy się już, by ciężką śmietanę zastępować jogurtem, a białe pieczywo i makarony zamienić na ich razowe, pełnoziarniste wersje. Jeśli pizza – to w zdrowszej, odchudzonej wersji. Chipsy ustępują miejsca zdrowszym sucharkom i warzywnym przekąskom do chrupania domowej roboty. Na mieście zamiast fast foodów coraz częściej sięgamy po świeże soki z owoców i warzyw lub mrożone jogurty. Podejmujemy wyzwania „30 dni bez słodyczy!” informując o tym wszystkich znajomych na portalach społecznościowych, oraz chwaląc się każdym zgubionym kilogramem.

Jak jednak ugryźć pączka? Oczywiście możemy przyrządzić pączki w domu w nieco zdrowszej wersji – niestety, jest to zadanie dość pracochłonne i nie każdy znajdzie czas, by w imię walki z kaloriami zabarykadować się w kuchni. Nasza rada jest następująca: nie dajmy się zwariować! Warto dać sobie dzień luzu i starą, polską tradycją pozwolić sobie na chwile pączkowego zapomnienia.

Jeden pączek ma ok. 400 kalorii – sporo, ale na jego spalenie wystarczy już 20 minut biegania lub 40 minut szybkiego spaceru. Jeśli pozwolimy sobie na smaczne i tłuste przyjemności w czwartek, warto przez kolejne dni szczególnie zadbać o to, co jemy. Naprzeciw rozterkom klientów wychodzi np. Redberry łącząc przyjemne ze zdrowym – jeśli skusimy się w jednym z lokali na pączka, otrzymamy kupon zniżkowy na 5 mrożonych jogurtów, które pomogą nam wrócić do formy i nie dać się pokusom.

Podsumowując, Tłusty Czwartek należy potraktować z głową i z umiarem – a na pewno nikomu nie zaszkodzi. Niech pączek zostanie dla nas odświętną przyjemnością, a nie codzienną częścią naszego menu.

Życzymy smacznego!