Jedzenie jest integralną częścią naszej codzienności. W dzisiejszych czasach nie musimy już walczyć, aby zdobyć pożywienie. Półki sklepowe wręcz uginają się od nadmiaru towarów.
Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie każdy produkt spożywczy to wartościowe jedzenie. Po latach boomu na fast foody widać fatalne efekty takiego sposobu odżywiania się. Otyłość i powiązane z nią schorzenia stały się niemalże epidemią. Nic dziwnego, że coraz więcej osób zwraca baczną uwagę na jakość spożywanych produktów oraz stale rośnie popularność usług związanych z dietetycznym żywieniem.
Jak wybierać żywność?
Przede wszystkim w doborze produktów spożywczych nie należy kierować się modą czy atrakcyjnością wizualną opakowania. W pierwszej kolejności należy dokładnie poznać swoje potrzeby, aby dieta (czyli sposób odżywiania się, a niekoniecznie odchudzanie się!) była dobrze do nich dopasowana. Ważny jest dobór produktów o odpowiedniej kaloryczności, a także zapewniających odpowiednią ilość poszczególnych wartości odżywczych. Jeśli cierpimy na alergie pokarmowe czy różnego rodzaju choroby związane z ograniczeniami spożywania pewnych składników, to należy zwracać szczególną uwagę na skład kupowanej żywności.
Jak rozpoznać żywność o dobrej jakości?
Obecnie oznakowanie żywności musi być bardzo szczegółowe więc należy przede wszystkim dokładnie czytać etykiety. W pierwszej kolejności trzeba tam szukać informacji o składzie, wartościach odżywczych i kaloryczności. Ponadto znajdziemy tam informację o normach, jakie spełnia ten produkt. Warto szukać żywności, która powstała zgodnie z założeniami integrowanej produkcji roślin. Takie produkty są bezpieczne dla Twojego zdrowia i zapewniają poszanowanie środowiska naturalnego. Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie na czym polega integrowana produkcja roślin to wejdź na stronę: http://www.bureauveritas.pl/services+sheet/Certyfikacja%20integrowanej%20produkcji%20roslin.
Godna polecenia jest też żywność ekologiczna, która powstaje w gospodarstwach, które nie stosują sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Produkty pochodzące z takich gospodarstw rosną w miejscach o określonej czystości gleby, wody oraz powietrza.