Czarnuszka, znana naszym babciom pod nazwą „czarny kmin” to roślina, która na nowo zyskuje popularność na całym świecie. Jest powszechnie stosowana w wielu dziedzinach medycyny tradycyjnej, takiej jak Unani (wywodząca się ze średniowiecza tradycja perska), Ayurveda (system medycyny indyjskiej) czy Siddha (starszy od ayurwedy system z korzeniami indyjskimi i keralskimi). Nasiona czarnuszki i pozyskiwany z nich olej stosowane były w leczeniu wielu różnych chorób i dolegliwości.
Trochę historii
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest niesamowitą rośliną o bogatej historii zastosowania zarówno w medycynie jak i religii – przede wszystkim indyjskiej. W religii Islamu czarny kmin uważany jest za najdoskonalszy dostępny surowiec. Prorok Muhhamad ogłosił, że czarnuszka jest w stanie wyleczyć każdą chorobę z wyjątkiem śmierci. Avicenna, najbardziej znany z serii tomów „Kanonu Medycyny”, uważa że ta roślina stymuluje ludzką energię oraz pomaga w walce ze zmęczeniem i przygnębieniem. Nigella znajduje się również na liście leków pochodzenia naturalnego Tibb-e-Nabavi (islamska tradycja medyczna).
Właściwości czarnuszki
W medycynie indyjskiej nasiona czarnego kminu uważane są za cenne lekarstwo na szereg różnych dolegliwości. Wiele badań potwierdza pozytywny wpływ aktywnych związków pozyskiwanych z czarnuszki na wątrobę, nerki, czy układ sercowo-naczyniowy. Ponadto roślina wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe przeciwzapalne oraz immunostymulujące.
Przykłady zastosowania
Krople do nosa
Przygotowane ze zmieszanych z roztworem soli fizjologicznej zmielonych nasion przydadzą się w walce z katarem lub zapaleniem zatok.
Napar z czarnuszki
Może być stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie. Działa przy problemach z trądzikiem, łojotokowym zapaleniem skóry, a także przy infekcjach narządów płciowych.
Miód
Z dodatkiem czarnuszki jest polecany przy przeziębieniu i kaszlu.
Nalewka z czarnuszki
Z dodatkiem alkoholu wspomaga nasz organizm w walce z przeziębieniem, przy schorzeniach przewodu pokarmowego oraz zewnętrznie w leczeniu trądziku.
Odwar z czarnuszki
Stosuje się zewnętrznie w leczeniu grzybicy, a wewnętrznie poleca się picie odwaru przy problemach wątrobowych, żołądkowych i przy wrzodach.
Przechowywanie i przygotowanie czarnuszki
Nasiona i olej pozyskiwany z czarnego kminu dostępne są w prawie każdym sklepie zielarskim. Powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu. Przed użyciem nasiona należy rozdrobnić w moździerzu lub zwykłym młynku elektrycznym. Dawno zapomniana czarnuszka cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Szereg badań przeprowadzonych na wyciągach i ekstraktach pozyskiwanych z surowca potwierdza jego lecznicze działanie na wiele różnych dolegliwości. Warto pamiętać o prozdrowotnych właściwościach łatwo dostępnej czarnuszki i korzystać z możliwości jakie daje jej stosowanie.
Autor: Natalia Witowski