Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych przez ludzi na całym świecie. Gorzka, słodzona, z miodem czy bez – zawsze smakuje wyśmienicie.
Według jednej z legend jej początki sięgają 2737r. p.n.e., kiedy to mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Zapiski na ten temat pochodzą z X w. p.n.e.
Najbardziej znanym i rozpoznawalnym rodzajem jest czarna herbata – jasno lub ciemnoczerwony napar o przyjemnym, ale ulotnym aromacie. Proces jej powstawania obejmuje zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie oraz suszenie. Największe plantacje herbaty znajdują się w Indiach, Chinach i Afryce.
W Europie herbata pojawiła się dopiero w XVII w. Fascynacja orientem była tak duża, że napój ten szybko zyskał popularność. Jednak nie każdego było na to stać. Służący z bogatszych domów zazwyczaj suszyli zużyte liście i odsprzedawali je biedniejszym.
Czarna herbata – parzenie i przygotowywanie
Odpowiednie zaparzenie powoduje, że czarna herbata nie traci swoich cennych właściwości. Najlepiej sporządzać ją w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie wytartym do sucha porcelanowym czajniku.
Ilość suszu herbacianego, który potrzebny jest do przygotowania, zależy od rodzaju herbaty. Jednak jeśli nie posiadamy informacji na ten temat możemy wsypać od połowy do jednej łyżeczki na każde 0,2 litra wody. Średni czas parzenia wynosi od 3 do 4 minut. Odpowiednio przygotowana czarna herbata posiada delikatną piankę na powierzchni, lekki aromat i jest pozbawiona smaku goryczy.
Czarna herbata zachowuje swoje właściwości w największym stopniu wtedy, kiedy jest całkowicie pozbawiona dodatków. Jeśli jednak lubicie eksperymentować ze smakiem, to do naparu możecie dodać cukier, miód, mleko, cytrynę, przyprawy korzenne.
Czarna herbata – właściwości
Gorzka, klasyczna czarna herbata posiada wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na nasze funkcjonowanie w życiu codziennym.
1. Działa pobudzająco – zawiera dużo teiny
2. Poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko chorób serca
3. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą
4. Oczyszcza nasz organizm z toksyn
5. Zawiera wiele witamin, które wspomagają pracę organizmu: A, B1, B2, C, E, K
6. Herbata zawiera bioflawonoidy, które opóźniają proces starzenia
Herbata – inne rodzaje
Zielona herbata
Napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej, z pierwszego parzenia działa pobudzająco, z drugiego natomiast pozwala się zrelaksować i pozbyć stresu. Zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i jest bogata w witaminy C,E,B. Ten rodzaj herbaty wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i pomaga pozbyć się toksyn zalegających w naszym organizmie
Biała herbata
Przygotowywana z pąków liściowych i młodych listków specjalnej odmiany herbaty chińskiej, posiada bardzo znaczną ilość witaminy C. Biała herbata pobudza i orzeźwia, wspomaga koncentrację, chroni przed starzeniem się.
Czerwona herbata
Czerwona herbata uprawiana jest głównie w Chinach, obniża poziom cholesterolu, pobudza procesy trawienne, poprawia pamięć, wzmacnia organizm, ma działanie moczopędne, łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Rooibos
Napar z czerwonokrzewu, rozpowszechniła się dopiero z początkiem XX w., ma słodki, miodowy smak, zawiera dużo żelaza, wapnia, cynku i magnezu, stanowi składnik diet odchudzających, spowalnia proces starzenia się.
Yerba mate
Historia tego napoju sięga XVII w. Yerba mate wytwarzana jest z ostrokrzewu paragwajskiego, bardzo pobudza, przyspiesza spalanie tłuszczów, poprawia koncentrację i usuwa zmęczenie, udrażnia żyły, zawiera sporo witaminy C.
Herbaciane tradycje i zwyczaje
W wielu krajach na świecie herbata nie jest jedynie napojem, posiada ona również swoją głęboko zakorzenioną tradycję, którą wiele kultur praktykuje aż do dziś.
Japonia
Od XV w. w Japonii istnieje ceremonia parzenia i picia herbaty zwana ,,Drogą Herbaty” (cha-no-yu), która ma prowadzić do doskonałości. Celem uczestnictwa jest wyciszenie się i odczucie harmonii.
Tybet
W Tybecie herbatę spożywa się w zupełnie inny sposób niż w Europie, bo stanowi ona dla nich pokarm. Najczęściej używają herbaty prasowanej (w postaci cegiełek). Taką formę podaje się często do potrawy zwanej czambu. Rozciera się ją z mąką jęczmienną, masłem jaka i solą.
Chiny
Mieszkańcy kraju zazwyczaj piją zieloną, bardzo gorącą herbatę bez cukru i innych dodatków. W północnych regionach spożywają ją często w formie sproszkowanej lub cegiełkowej, z mlekiem, masłem i solą.
Anglia
Picie herbaty w Anglii ma bardzo długą tradycję. Obrzędy z tym związane, choć już nie tak popularne, wciąż są jednak jeszcze praktykowane. Dawniej herbatę piło się o określonych porach: po śniadania, w czasie lunchu i o godzinie 17.00. Zazwyczaj dodatkiem do herbaty są mleko lub śmietanka, które idealnie podkreślają smak. Anglicy najczęściej do znajdującego się już w filiżance mleka dolewają herbatę. Inna kolejność jest uznawana za nietakt.
Autor: Adrianna Świątkowska