Składnik płynów ustrojowych, w większości występuje w płynie mózgowo – rdzeniowym, a także w żołądku (jako składnik kwasu solnego), ślinie i tkankach. Ma duży wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz na prawidłową pracę serca.
Podstawowe funkcje chloru
- jest niezbędny dla utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej i ciśnienia osmotycznego w organizmie,
- w połączeniu z sodem i potasem wpływa na prawidłową pracę serca,
- bierze udział w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku,
- uczestniczy w procesach trawienia, uaktywnia enzymy trawienne występujące w ślinie.
Chlor – skutki niedoboru
Niedobór chloru w organizmie może powodować problemy z równowagą, osłabienie i skurcze mięśni, zawroty głowy i zmęczenie.
Może on pojawić się w przypadku nadmiernej potliwości, przy wymiotach, biegunkach czy stosowaniu leków moczopędnych.
Chlor – skutki nadmiaru
Nie stwierdzono negatywnych skutków niewielkiego nadmiaru chloru w organizmie zdrowego człowieka, znaczny nadmiar może powodować zmęczenie, mdłości, wymioty, a także zbyt szybką pracę serca.
Nadmierna ilość chloru może być spowodowana zbyt dużym spożyciem sodu, występuje też czasami przy chorobach nerek i w zespole Cushinga.
Źródła chloru
Głównym źródłem chloru w diecie jest sól kuchenna, a także produkty, w których ona występuje. Niewielkie ilości chloru możemy także znaleźć w wodach mineralnych oraz w wodzie pitnej.
Zapotrzebowanie na chlor zostało ustalone w oparciu o wystarczające spożycie. U osób dorosłych wynosi ono 2000 – 2300 mg/d.