Chlor – w trosce o równowagę

chlor właściwości

Składnik płynów ustrojowych, w większości występuje w płynie mózgowo – rdzeniowym, a także w żołądku (jako składnik kwasu solnego), ślinie i tkankach. Ma duży wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz na prawidłową pracę serca.

Podstawowe funkcje chloru

  • jest niezbędny dla utrzymania równowagi kwasowo – zasadowej i ciśnienia osmotycznego w organizmie,
  • w połączeniu z sodem i potasem wpływa na prawidłową pracę serca,
  • bierze udział w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku,
  • uczestniczy w procesach trawienia, uaktywnia enzymy trawienne występujące w ślinie.

Chlor – skutki niedoboru

Niedobór chloru w organizmie może powodować problemy z równowagą, osłabienie i skurcze mięśni, zawroty głowy i zmęczenie.

Może on pojawić się w przypadku nadmiernej potliwości, przy wymiotach, biegunkach czy stosowaniu leków moczopędnych.

Chlor – skutki nadmiaru

Nie stwierdzono negatywnych skutków niewielkiego nadmiaru chloru w organizmie zdrowego człowieka, znaczny nadmiar może powodować zmęczenie, mdłości, wymioty, a także zbyt szybką pracę serca.

Nadmierna ilość chloru może być spowodowana zbyt dużym spożyciem sodu, występuje też czasami przy chorobach nerek i w zespole Cushinga.

Źródła chloru

Głównym źródłem chloru w diecie jest sól kuchenna, a także produkty, w których ona występuje. Niewielkie ilości chloru możemy także znaleźć w wodach mineralnych oraz w wodzie pitnej.

Zapotrzebowanie na chlor zostało ustalone w oparciu o wystarczające spożycie. U osób dorosłych wynosi ono 2000 – 2300 mg/d.