Z każdej strony bombardowani reklamami o fast foodach i potrawach, które możemy szybko, sprawnie i praktycznie bez wysiłku przygotować, zatracamy często w sobie jakąkolwiek chęć samodzielnego gotowania. Szybko zamawiamy wybrany posiłek, spożywamy go popijając równie szkodliwym dla organizmu napojem gazowanym i czujemy się pełni tylko przez chwilę, ponieważ w rzeczywistości nie dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. W następstwie odczuwamy nieprzyjemne dolegliwości, które odbierają radość życia, siłę i chęć do aktywnego spędzania czasu. Żeby pożegnać uczucie ciężkości po posiłku i powitać nową energię, należy zmienić codzienne menu. Nasze potrawy powinny być pełne witamin i składników mineralnych, a także błonnika, który jest niezbędnym elementem zdrowej diety.
Czym jest błonnik?
Błonnik pokarmowy, inaczej określany też mianem włókna pokarmowego, jest mieszaniną składników roślinnych, które pozostają niewchłonięte i niestrawione w przewodzie pokarmowym. Pomimo, iż błonnik nie jest przyswajany przez organizm oraz pozbawiony jest wartości odżywczych, pełni ważną funkcję prozdrowotną. Istotną cechą fizyczną błonnika jest jego zdolność do pęcznienia pod wpływem wody. Ten proces sprawia, że jelita zostają pobudzane do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.
Błonnik możemy podzielić na:
- błonnik rozpuszczalny w wodzie, czyli pektyny, gumy i śluzy roślinne, tworzące z wodą żel, mający ochronny wpływ na jelita,
- błonnik nierozpuszczalny w wodzie, czyli celuloza, lignina i hemicelulozy, pochłaniające wodą, a poprzez pęcznienie zwiększające objętość stolca.
Właściwości zdrowotne błonnika
- Daje na długo uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii, jest więc skuteczny przy odchudzaniu.
- Wchłania szkodliwe metabolity oraz metale ciężkie, których pozbywamy się wraz ze stolcem.
- Spowalnia trawienie pokarmów i wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu poziom glukozy we krwi nie podnosi się szybko i gwałtownie.
- Ma pozytywny wpływ na system odpornościowy.
- Ułatwia wydalanie stolca.
- Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
- Ma korzystny wpływ na stan mikroflory jelitowej.
- Zapobiega wzdęciom.
- Chroni przed nowotworami.
Gdzie znajdziemy błonnik?
Zalecana dawka spożycia błonnika wynosi od 25 do 40g dziennie. Dostarczyć go można włączając do swojej diety odpowiednią ilość warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, suszonych owoców, orzechów, nasion roślin strączkowych, otrębów, pestek dyni i słonecznika.
Należy pamiętać o tym, że wzbogacanie diety w błonnik powinno odbywać się stopniowo i nie wolno zapominać o zwiększanej zarazem ilości wypijanych płynów.
Błonnik – przeciwwskazania
Zwiększonej ilości błonnika w diecie powinny unikać osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, wrzody żołądka i dwunastnicy, mające niedobory witamin i składników mineralnych, przyjmujące niektóre leki, np. antydepresyjne czy glikozydy naparstnicy.
Przyjmowanie błonnika w wyższych niż zalecane dawkach może powodować wzdęcia, biegunki, kłopoty trawiennie, zmniejszone wchłanianie witamin, składników mineralnych i leków.
Agnieszka Miśkowiec