Oczyszczanie organizmu z toksyn

karczoch

Bardzo często zapominamy, jak ważną funkcję spełnia wątroba w naszym organizmie. To od niej zależy ponad 5000 funkcji życiowych i ponad 5000 procesów chemicznych. Jest największym laboratorium chemicznym naszego ciała, przez które przepływa około jednego litra krwi na minutę. Pamiętajmy, że zadaniem wątroby jest nie tylko przetwarzanie każdej substancji, zarówno pożytecznej, jak również szkodliwej. W wątrobie przede wszystkim magazynują się substancje zapasowe dla całego organizmu (glikogen), a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D i K.   

Niektóre substancje pochodzenia naturalnego mają zbawienny wpływ na oczyszczanie wątroby z toksyn, co wspiera jej pracę. Np. chlorella, która jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, korzystnie oddziałuje na błony śluzowe przewodu pokarmowego stanowiące naturalną barierę przed przedostawaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu. Ponadto, ściana komórkowa chlorelli zawiera sporopolleinę, unikalną substancję, która wiąże metale w sposób nieodwracalny i wydala z organizmu.

Doskonałym wsparciem wątroby jest też wyciąg z karczocha. Zawarte w liściach karczocha substancje aktywne stymulują wytwarzanie żółci i działają ochronnie na komórki wątroby. Liście karczocha są pomocne w leczeniu miażdżycy tętnic i działają moczopędnie, dzięki czemu przyspieszają usuwanie toksycznych produktów przemiany materii z organizmu.

Również cholina ma działanie detoksykacyjne, poprzez wspomaganie komórek wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu. Ponadto, wspomagając metabolizm lipidów zapobiega stłuszczeniu wątroby.   

– „Należy pamiętać, że wątroba, poza tym, że jest głównym narządem odtruwającym organizm, jest też odpowiedzialna za magazynowanie witamin i składników mineralnych, metabolizm, produkcję żółci i termoregulację. Jest jednym w kluczowych organów, od którego zależy zdrowie, a nawet życie. Ponieważ sama wątroba nie boli ani nie daje żadnych innych oznak swojego zmęczenia, często zapominamy o tym, jak ważna jest jej dobra kondycja. Powinniśmy o nią dbać poprzez stosowanie odpowiednio dobranych i zbilansowanych pokarmów, oczyszczających diet czy ewentualnie właściwego wsparcia poprzez uzupełnianie substancji mających korzystny wpływ na jej pracę” – mówi prof. dr hab. Robert Flisiak, Prezes Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego.