Tym razem testowi poddaliśmy makarony orkiszowe przysłane nam przez firmę Niro.
Firma Niro specjalizuje się w produkcji młynków ręcznych i elektrycznych do przemiału zboża, kawy, pieprzu do domowego użytku.
Zajmuje się również produkcją makaronów ze świeżego, pełnego przemiału ziarna orkiszu ekologicznego oraz z białej mąki orkiszowej. Niektóre z makaronów są wzbogacone dodatkiem ekologicznych warzyw. Oprócz makaronów w ofercie firmy Niro możemy znaleźć mąkę orkiszową, płatki owsiane czy ziarna owsa i orkiszu.
Orkisz
Orkisz jest jednym z najstarszych rodzajów pszenicy, nieco zapomnianym, ale obecnie powracającym na stoły ze względu na szereg zdrowotnych właściwości.
Ziarno orkiszu zawiera 30-47% więcej białka od pszenicy zwyczajnej, ma także większą ilość witamin np. wit. A, E, D, składników mineralnych: cynk, miedź, selen i błonnika.
Dzięki temu orkisz korzystnie wpływa na:
- trawienie, przyspiesza przemianę materii,
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- wzmocnienie całego organizmu, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci,
- pamięć i koncentrację,
- pracę wątroby,
- budowanie odporności organizmu, oczyszczane go z toksyn,
- układ krążenia,
- walkę z cukrzycą.
Test
Do testowania otrzymaliśmy różne rodzaje makaronów orkiszowych, do pierwszej tury wzięliśmy makaron nitki złociste, nitki luksusowe oraz świderki pełnoziarniste.
Makaron nitki luksusowe to świetny dodatek do rosołu, ma bardzo delikatny smak, niewiele różniący się od standardowego pszennego makaronu i co bardzo przydatne – błyskawicznie się gotuje – po 7 minutach (jak jest napisane na opakowaniu) jest już gotowy do jedzenia.
Makaron nitki złociste to rodzaj makaronu nitki z dodatkiem kurkumy – dzięki temu ma piękny, złocisty kolor, który wspaniale prezentuje się na talerzu, szczególnie z dodatkiem marchewki i pietruszki. Wzbudził spore zainteresowanie wśród testujących, również z powodu swojego oryginalnego koloru. W smaku delikatny, podobny do nitek luksusowych.
Świderki orkiszowe zostały ocenione zarówno przez wybraną grupę testujących osób, jak również przez szersze grono odbiorców podczas Targów Seniora. Ten rodzaj makaronu cieszył się dużym zainteresowaniem, testujący zwracali szczególną uwagę na jego dobry, wyrazisty smak i atrakcyjny kolor. Zawartość pełnowartościowego zboża pochodzącego ze świeżego, pełnego przemiału jest tutaj dodatkowym atutem. Podobnie jak makaron nitki gotuje się bardzo szybko – w 7 minut jest gotowy do spożycia.
Makarony firmy Niro występują w praktycznych opakowaniach 250g (makarony z mąki białej orkiszowej) i 400g (makarony pełnoziarniste). W ofercie znajduje się wiele innych rodzajów makaronów: spaghetti, wstążki, łazanki, jeżyki – będziemy je testować w następnych próbach i opisywać Państwu na łamach portalu.
Kombinacja walorów zdrowotnych, smaku i łatwości przygotowania powinna zachęcić każdego do spróbowania i wprowadzenia do swojej kuchni makaronów z orkiszu.