Fosfor – towarzysz wapnia w dbaniu o mocne kości

fosfor właściwości

Fosfor jest pierwiastkiem występującym we wszystkich komórkach naszego organizmu i stanowi on ok. 1% ciała dorosłego człowieka. Fosfor stanowi, oprócz wapnia, podstawowy składnik układu kostnego, a 80% jego zawartości w organizmie występuje w kościach. Dla utrzymania jego prawidłowych funkcji niezbędna jest obecność wapnia i witaminy D.

Podstawowe funkcje fosforu

  • razem z wapniem wpływa regulująco na proces mineralizacji układu kostnego, jest również niezbędny dla wchłaniania wapnia,
  • jest składnikiem białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych i innych substancji koniecznych w przemianach biochemicznych organizmu,
  • jest niezbędny dla utrzymania właściwej struktury kości i zębów, pomaga zachować zdrowe dziąsła,
  • związki fosforu uczestniczą w przemianach energetycznych, w procesach kurczliwości mięśni i przenoszeniu impulsów nerwowych,
  • jest bardzo istotny dla właściwego namnażania się komórek, ich wzrostu i odnowy,
  • bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie,
  • uaktywnia niektóre witaminy z grupy B, umożliwia wchłanianie niacyny,
  • jest bardzo ważny dla prawidłowej pracy serca i nerek,
  • bierze udział w przenoszeniu kwasów tłuszczowych.

Fosfor – skutki niedoboru

Dostępność fosforu w produktach spożywczych jest duża, z tego też powodu bardzo rzadko pojawiają się jego niedobory. Jeśli taki fakt już zaistnieje to niedobory są uzupełniane przez uwalnianie tego pierwiastka z kości.

Niedobory fosforu mogą wystąpić u osób cierpiących na zaburzenia wchłaniania, alkoholików, osób niedożywionych lub żywionych pozajelitowo.

Mogą wtedy pojawić się bóle kostno – mięśniowe, ogólne osłabienie, nudności, wymioty, problemy z oddychaniem i zaburzenia układu nerwowego.

Długotrwały niedobór fosforu może w efekcie prowadzić do problemów z układem odpornościowym, osłabienia mięśni i kości oraz tzw. krzywicy dorosłych (rozmiękania kości).

Fosfor – skutki nadmiaru

Jeżeli zapewniona jest właściwa ilość wapnia i witaminy D, to nadmiar fosforu w diecie nie jest szkodliwy. W sytuacji niedostatecznej podaży wapnia, zwiększona ilość fosforu może spowodować zachwianie równowagi mineralnej i w konsekwencji zmniejszenie poziomu wapnia we krwi. Może to skutkować zwapnieniem tkanek miękkich oraz dużą porowatością kości.

Nadmierna ilość fosforu może występować przy niewydolności nerek.

Źródła fosforu

Fosfor występuje na ogół w tych samych produktach co wapń. Można go znaleźć w mleku i przetworach mlecznych, jajach, mięsie, rybach, produktach zbożowych pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, orzechach.

Jest on także dodawany w postaci fosforanów (E451, E452) w procesach przetwarzania żywności jako emulgator, stabilizator i regulator kwasowości.

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na fosfor wynosi od 800 do 1000mg dla dzieci i od 700-900mg dla osób dorosłych.

Jeśli zapotrzebowanie organizmu na wapń jest pokryte to na ogół nie trzeba się martwić o niedobory fosforu.