Chrzan – co to jest i z czym się go je

Chrzan - korzeń

Gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Ze względu na niskie wymagania glebowe występuje w prawie każdym zakątku świata. W Polsce chrzan spotykany jest pospolicie na obszarze całego kraju, niekiedy będąc trudnym do wytępienia chwastem na polach uprawnych.

Nie jest znana dokładna data przywędrowania do Polski tej rośliny, ale – jak wiemy – jest ona silnie kojarzona z polską kulturą i kuchnią, kiedy to nasze prababki samodzielnie w domach tarły chrzan. Zastosowania chrzanu już wtedy było wszechstronne.

Chrzan – lek, przyprawa czy kosmetyk?

Chrzan jest wszechstronnym remedium na różne dolegliwości. Rewelacyjnie działa na układ odpornościowy – posiada w składzie prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E, sole mineralne, flawonoidy i enzymy usprawniające pracę układu trawiennego. Ponadto przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Chrzan to naturalny lek na przeziębienie i katar. Działa praktycznie natychmiastowo.

Chrzan i jego liście

Mimo, że z pozoru stanowi pospolitą roślinę, to najbardziej chyba znany jest jako doskonała przyprawa. Mięsa, ryby, ale także buraki ćwikłowe, czy ogórki kiszone mają zupełnie inny smak z dodatkiem chrzanu. Używa się go także do wyrobu majonezów, dressingów i musztard.

Nasz rodzimy chrzan ma swój egoztyczny odpowiednik zwany wasabi. Wspominamy o tym, ponieważ przyprawa wasabi znana jest także jako chrzan japoński i dlatego bywa mylona z naszym chrzanem. Wynika to ze zbliżonego dla obu przypraw ostrego smaku. Jednak faktycznie nasz chrzan i wasabi to zupełnie różne rośliny.

Krojenie chrzanu

Śmiało można także nazwać tę roślinę kosmetykiem. Po zastosowaniu cera staje się niezwykle promienna i delikatna, znikają przebarwienia. Ma działanie odkażające.

Chrzan – praktyczne zastosowanie

Chrzan może być jedynie dodatkiem w kuchni, ale bardzo wyczuwalnym i specyficznym. Dlatego też nigdy nie gra głównej roli. Godne polecenia są przeróżne surówki oraz sałatki z dodatkiem chrzanu. Świetnie smakuje zupa pomidorowo-chrzanowa. Znakomitą potrawę stanowi filet rybny z dodatkiem czosnku i chrzanu oraz wiele innych przepysznych dań. Wybierając chrzan warto kupować zawsze ten młody.

Zupa chrzanowa – przepis

Poniżej przepis na rozgrzewającą zupę chrzanową, nie tylko na wielkanocny stół, ale także na zimowe wieczory :).

Zupa chrzanowa – składniki

  • Jajka na twardo – 5 szt.
  • 70 dag Biała kiełbasa – 70 dkg
  • Śmietana – 1 szklanka
  • Korzeń chrzanu – 1 szt. (ok. 15 dkg)
  • Sok z cytryny – 1 szt. (z jednej sztuki)
  • Ziele angielskie – 5 ziarenek
  • Pieprz – 5 ziarenek
  • Mąka – 2 łyżki
  • Cebula – 1 szt.
  • Listek laurowy – 1 szt.
  • Pieprz
  • Sól

Zupa chrzanowa – sposób przygotowania

  1. W celu przygotowania zupy chrzanowej należy do garnka nalać około 2,5 litra wody, następnie dodać ziele angielskie, pieprz oraz listek laurowy.
  2. W międzyczasie trzeba obrać cebulę i wrzucić do garnka z wodą. Wszystko razem ugotować. Później dodajemy do tak przygotowanego roztworu białą kiełbasę i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po godzinie gotowania wyjmujemy kiełbasę z wywaru.
  3. Chrzan, który wcześniej przygotowaliśmy obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce, po to, żeby potem włożyć go do wrzącego wywaru i gotować jeszcze od pięciu do dziesięciu minut. Następnie w ten sposób przygotowany napar przecedzamy. W dalszej kolejnoścu 2 łyżki mąki mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy.
  4. Zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz śmietanę. Mieszamy to wszystko razem.
  5. Zaraz po zdjęciu z ognia będziemy czuć wyraźny, ostry smak chrzanu, jednak po jakimś czasie zapach chrzanu się ulatnia i zupa smakuje znacznie łagodniej.
  6. Pozostały nam jeszcze jajka, które trzeba obrać ze skorupek i pokroić na drobne kawałeczki. Odłożoną wcześniej białą kiełbasę i pokrojona jajka wykorzystujemy teraz, podając zupę posypaną jakiem oraz z kiełbasą pokrojoną w plastry.

Warto tak przygotowaną potrawę dowolnie doprawić jeszcze pieprzem i solą.

Smacznego!

Autor: Dominika Kubasiak

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z serwisu Flickre.com na licencji Creative Commons 2.0 od Alpha, Flower Photos i Leslie Seaton.